Spletli in postavili 28-metrski presmec

Člani Turističnega društva iz Dolgih njiv so spletli in postavili 28-metrski presmec

Jože Žerdin, petek, 18. april 2014 ob 15:28
Postavili 28-metrski presmec

Postavili 28-metrski presmec

Tudi letos so se člani Turističnega društva Presmec iz Dolgih njiv v občini Lenart in v župniji sveti Rupert v Zgornji Volični v Slovenskih goricah, odločili, da pri župnijski cerkvi sv. Ruperta v Zgornji Voličini postavijo na cvetno nedeljo presmec.

Ta lep običaj člani društva negujejo in ohranjajo že dobri desetletji in njihov presmec je vsako leto nekaj posebnega, saj ga spletajo kar nekaj časa. Kot nam je povedal predsednik Turističnega društva Presmec Jože Vogrin iz Dolnjih njiv, so letos za izdelavo presmeca stekle priprave že dva meseca prej. Tudi letos je do cvetne nedelje bil njihov presmec spleten in Jože Korošec iz Zimice je s parom konj 28 metrov dolg in okoli 1,5 tone težak presmec iz Dolgih njiv v nedeljo, 13. aprila pred osrednjo dopoldansko sveto mašo pripeljal do farne cerkve, kjer so ga postavili in domači župnik Jože Muršec ga je tudi blagoslovil.

Presmec so postavili ob pomoči avtodvigala podjetja Strehe Šabeder, katerega so potem namestili v posebno kovinsko orodje v zabetonirani betonski podstavek. Kot nam je povedal pri postavitvi presmeca predsednik društva Jože Vogrin je za vernike na cvetno nedeljo največji simbol presmec. Letos sicer pri pletenju niso imeli težav, kajti zelenja za presmec je bilo kar dovolj. 28-metrski presmec je namreč spleten iz cimprese, bršljana, oljke, metrike, pušpana, eve in čremse. Oljke so jim letos poskrbeli prijatelji iz Slovenske Istre. Nad neumornim delom članov Turističnega društva Presmec iz Dolnjih njiv sta zadovoljna tudi župan občine Lenart mag. Janez Kramberger in podžupan Franci Ornik.


Več v Zanimivosti