V vseh občinah ob reki Muri so v stanju pripravljenosti za ukrepanje

Ponekod je Mura že prestopila bregove in se izliva znotraj poplavnih območij

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. september 2014 ob 18:36
Mura

Mura

Hladna fronta, ki je prešla naše kraje, je ponovno prinesla obilno deževje, ki spet povzroča nemalo težav. V vseh občinah ob reki Muri so v stanju pripravljenosti za ukrepanje, ponekod pa Mura že prestopa bregove in se izliva znotraj poplavnih območij.

O poplavljanju reke Mure poročajo iz občin Ljutomer, Beltinci in Gornje Radgone, kjer je ob 14.20 Mura dosegla 3. stopnjo intervencijskih vrednosti. Pretok je bil 778 kubičnih metrov v sekundi in višina 342 cm. Ob tem so bile obveščene pristojne službe, katere so vzpostavile stanje pripravljenosti za ukrepanje. Tako stanje se je vzpostavilo v vseh občinah ob reki Muri, in sicer v Lendavi, Razkrižju, Črešnovcih, Ljutomeru, Beltincih, Veržeju, Murski Soboti, Križevcih, Tišini, Radencih in Apačah.

Na desnem bregu Mure sicer še ni bilo večjih težav z deževjem, je pa stanje drugače na levem bregu, kjer je že v nedeljo zvečer, okoli 22. ure, v naseljih Krašči, Gerlinci, Domajinci, Topolovci in Gornji Črnci, na območju občine Cankova, padala toča. V Kraščih je na regionalno cesto v bližini gostinskega lokala voda nanesla gramoz, ki so ga odstranili delavci CP Murska Sobota. V ponedeljek zjutraj okoli sedme ure, je v Domajincih, Občina Cankova, voda na cesto nanesla gramoz. Posredovali so gasilci PGD Domajinci, ki so cestišče očistili.

V nedeljo, ob 22:06, je v Ropoči, občina Rogašovci, voda zalila gospodarsko poslopje. Posredovali so gasilci PGD Ropoča, ki so očistili prepust pred poslopjem in s tem preusmerili vodo vstran od poslopja.

Ob 22:53 je v Vaneči, občina Puconci, voda zalila hišo. Posredovali so gasilci PGD Vanča, ki so očistili prepust pred hišo ter izčrpali vodo iz hiše.

Ob 23.01 je na Ulici Prekmurske čete v Črenšovcih odkrilo del strehe na stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Črenšovci, ki so odkrito streho prekrili s folijo.

Ob 0.35 je v Moravskih Toplicah močno narasel potok Lipnica. Posredovali so poveljnik CZ in delavci komunalnega podjetja Čista narava, ki so potok Lipnica zajezili s protipoplavnimi vrečami v dolžini približno 10 do 15 metrov. Ob 1.53 je v Tešanovcih, občina Moravske Toplice, poplavilo cesto. Posredovali so delavci cestnega podjetja, ki so postavili ustrezno prometno signalizacijo.

Ob 7.30 v Ivancih, občina Moravske Toplice, niso mogli odpreti zapornice zaradi vejevja, ki ga je prinesel narasel potok Ledava. Gasilci PGD Ivanci so vejevje odstranili in zapornico odprli.

Ob 10.06 se je v naselju Dobrovnik začel razlivati Bukovniški potok in zalivati dvorišča bližnjih stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Dobrovnik so prečrpali vodo nizvodno v strugo potoka.

Ob 14.20 je bilo javljeno, da reka Mura poplavlja v občini Ljutomer in občini Beltinci.

Ob 16.27 je v naselju Mihovci, občina Ormož, podtalna voda zalila kleti dveh stanovanjskih hiš. Aktivirani so bili gasilci PGD Velika Nedelja in PGD Senešci, ki so iz objektov izčrpali okoli 75 kubičnih metrov vode.

Ob 17.17 so gasilci šli odmaševat prepust na kanalu med naseljem Strehovci in Filovci.

Ob 17:47 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Mlinski ulici v Lendavi.



Več v Narava