Državna razstava »Kiparstvo 2014« v Gornji Radgoni

Javnosti predstavljenih izbranih skupno 20 kiparskih del 13 avtorjev

Filip Matko, ponedeljek, 8. september 2014 ob 14:24
Del razstave Kiparstvo 2014

Del razstave Kiparstvo 2014

V galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni so v četrtek, 4. septembra, ob 18. uri odprli državno kiparsko razstavo. Javnosti je predstavljenih izbranih 20 kiparskih del 13 avtoric oziroma avtorjev. Zveza likovnih društev Slovenije je namreč Likovnemu društvu Gornja Radgona zaupala letos organizacijo državne razstave »Kiparstvo 2014«, ki sodi v okvir programa »Zlata paleta 2014«.

Za razstavo ter za podelitev priznanj in certifikatov je državna komisija za izbor del prejela skupno 23 del 16 posameznikov iz sedmih slovenskih društev. Tri dela je komisija diskvalificirala, petim je podelila certifikat ter petnajstim priznanje. O delu komisije je predsednica le-te, mag. kiparstva in akademska slikarka Saša Bezjak, med drugim v spremljajoči katalog zapisala naslednje: »Kiparska dela so zanimiva po raznolikosti v materialih in seveda tudi po raznolikosti v idejah. Kipi so narejeni v lesu, kamnu, mavcu, žgani glini, tudi kovini ter v manj konvencionalnih materialih. Raznolikost se čuti v pristopih, ki so klasični ali ne. Prisotna so modelirana dela, ki se med seboj razlikujejo in so pri njih različni materiali zelo dobro usklajeni. Vidimo lahko tudi dela, ki nas presenetijo z izvirno idejo in izvedbo le-te na nepričakovan način.... Vsa predstavljena dela imajo nek presežek, ki vzbudi pozornost. Največji kriterij sodobnega časa v likovni umetnosti je lastna izraznost, izvirnost ali še ne videno. Nagrajena dela temu kriteriju zelo dobro zadostujejo.«

Za prejem certifikatov za kvaliteto ustvarjenega umetniškega dela so bili imenovani (certifikat prejmejo 15. novembra na državni zaključni razstavi v Trbovljah): Zorko Dežjot (Bodoči DNK) iz Kulturnega društva likovnih umetnikov LIK Izola, Majda Drnovšek (Pogled skozi odprtino) iz Društva revirskih likovnikov RELIK Trbovlje, Irena Remic (Zazrta v mladost) iz GAL Rečica ob Savinji ter Robert Jurak (Gnes) in Leopold Methans (Brez obrazno) iz Likovnega društva Gornja Radgona. Petnajst avtoric in avtorjev je prejelo priznanja: za tri dela (Del marofa, Po lepotni..., Ponovno skupaj) Blanka Božič in Branka Ermenc (Moja vloga v gledališču) iz GAL Rečica ob Savinji, tudi za tri dela (Hišni talisman, Mea culpa, Sirena) Franjo Marošek iz Likovne sekcije KD Dravograd, Marjeta Baša (Pajčevina spominov) iz Društva likovnikov Ljubljana, Salih Biščić (Avtoportret) iz Društva šaleških likovnikov Velenje, Dragana Čurin Dada (Ekzotično erotska roža prihodnosti) in Zorko Dežjot (Avtoportret) iz Kulturnega društva likovnih umetnikov LIK Izola, Majda Drnovšek (Avba na kmečkem oknu) iz Društva revirskih likovnikov RELIK Trbovlje, Oskar Sovinc (Re-carnis) iz Društva šaleških likovnikov Velenje ter Leopold Methans (Lunin koledar) in Filip Matko Ficko (Na paleti ždim) iz Likovnega društva Gornja Radgona. Zahvale, priznanja in certifikate je razdelil predsednik ZLDS Branko Železnik, razstavo pa je odprl župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš.

V imenu organizatorja razstave se je vsem zahvalila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović, čestitke pa je izrekla tudi direktorica Zavoda Kultprotur Gornja Radgona Norma Bale. Zelo navdušujoč pevski del programa je pred otvoritvijo razstave prispevala Glasbena skupina Navdih, ki jo sestavljajo zaposleni DODOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.

Razstava »Kiparstvo 2014« bo v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona na ogled do 28. septembra.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje