Turistično društvo Veržej v Puconcih kuhalo dödole

V kuhanju dödolov so se pomerile ekipe iz levega in desnega brega reke Mure

Jože Žerdin, ponedeljek, 13. oktober 2014 ob 08:21
V kuhanju dödolov je sodelovala tudi ekipa TD Veržej

V kuhanju dödolov je sodelovala tudi ekipa TD Veržej

V kulturno turističnem društvu Puconci so si pred leti omislili in izpeljali kulinarično prireditev kuhanje dödolov. Z leti se je prireditev »prijela« in ob tem ljudje spoznavajo kako pomembna je ta jed v prehrani. Kuhanje dödolov je bilo na kmetih skorajda vsak dan in vsaka domačija je imela svoj kulinarični recept, kako skuhati kar najboljše dödole. Sicer pa so dödoli pristna prekmurska jed iz kuhanega krompirja in pšenične moke z različnimi prilivi.

Ponekod jih imenujejo oženjeni žganci, bela polenta ali beli krompirjevi žganci. Nekoč so naše babice dödole kuhale v kotičkih in v črnih kuhinjah. Da pa bi ta jed ne bi šla v pozabo je tudi letos v nedeljo, 5. oktobra, Turistično društvo Puconci v sodelovanju z Društvom rejcev drobnice Pomurja na dvorišču pri Osnovni šoli Puconci pripravilo veliko kulinarično prireditev kot so jo poimenovali dödolijada.

Tako se je prostor pri osnovni šoli v Puconcih spremenil v veliko kuhinjo na prostem, kjer se je v kuhanju dödolov pomerilo 14 ekip amaterskih kuharjev in kuharic iz levega in desnega brega reke Mure. Med njimi je bila tudi ekipa Turističnega društva Veržej v sestavi Stanko Jerebic, Maja Bartol Šonaja in Mateja Strnad, ki so skuhali kar odlično okusne dödole. Kot so se pošalili so jih kuhali s pridihom Prlekije.

Ekipe so dödole kuhale v kuhinji na prostem v kotličkih, pri čemer je imela vsaka ekipa svoj skrivnostni kuharski recept, kako prepričati strokovno komisijo, ki je ob koncu kuhanja vse skuhane vzorce dödolov tudi ocenila. Petčlanska komisija, katero je vodil znani prekmurski kuhar Danilo Kozar, je morala vsak vzorec poskusiti in šele ob skupnem seštevku so izbrali naj dödole za letošnje leto. Kuharski mojstri so tokrat skuhali odlične dödole, ki so jih obiskovalci poskusili in pojedli, kot slastno in okusno jed. Kot posebnost so kuharji za obiskovalce še skuhali v velikem kotličku veliko količino dödolov, pri čemer so se pri kuhanju in mešanju z lesenimi kuhalnicami namučili dokler jih niso premešali in jih nato razdelili med obiskovalce.

Kuhinjo na prostem so še popestrili z ogledom drobnice in kulturnim programom. Letos je najboljše in naj okusne dödole v Puconcih skuhala ekipa kuharjev Društvo za kulturo, šport in turizem Žlaki Sebeborci, na drugem mestu sta pristala Marta in Karel Hari iz Puconcev, tretje mesto pa je pripadlo ekipi Osteoporoško društvo Murska Sobota. Skratka puconska dödolijada je uspela in prav gotovo noben obiskovalec ni domov odšel s praznim želodčkom, kajti v kuhinji na prostem se je skuhala velika količina dödolov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno