Otroci iz Osnovne šole Veržej obiskali ekološko kmetijo Topolovec v Veržeju

Otroci so se sladkali z ekološkimi piškoti iz ekološke moke

Jože Žerdin, ponedeljek, 1. december 2014 ob 17:14
Otroci so se sladkali z ekološkimi piškoti iz ekološke moke

Otroci so se sladkali z ekološkimi piškoti iz ekološke moke

Na osnovni šoli Veržej dajejo velik poudarek zdravemu načinu življenja in prehrani s slovenskimi kmetijskimi proizvodi. Na tak način otroci spoznavajo slovensko kmetijstvo in podeželje nasploh, zlasti doma pridelane hrane v domačem prleškem lokalnem okolju.

Tako so se učenci nižjih razredov Osnovne šole Veržej, po zajtrku, kjer na jedilniku ni manjkalo domače prleške hrane, kruha, jabolk, masla, medu, ... odpravili na ekološko kmetijo Topolovec v Veržeju, kjer se že med drugim vrsto let dokaj uspešno ukvarjajo s predelavo in pridelavo ekološke hrane. Tako na kmetiji Topolovec največ hrane nastane iz ekološko pridelanih žit, iz moke se potem spečejo najrazličnejši izdelki.

Otroke in njihove vzgojiteljice je sprejel gospodar kmetije Alojz Topolovec, ki jim je na slikovit način predstavil celoten postopek pridelave moke, s poudarkom od setve žit do gotovih izdelkov za na mizo, kot je kruh, potice in pecivo. Otroci so videli kako se na lesenem mlinu na kamen meljejo žita, ajda, proso in koruza. Na obisku na ekološki kmetiji so otroci ob tej priložnosti poskusili pečene kekse iz ekološke moke.

Ta obisk si bodo otroci še mnogo let zapomnili, ko so bili na ekološki kmetiji in na ta način v Osnovni šoli Veržej otroke osveščajo kako se pride do zdrave prehrane, da bi naj posegali in uživali domačo slovensko – prleško hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Tako se bo Osnovna šola Veržej v prihodnje povezala z domačimi pridelovalci hrane, ki se ukvarjajo s kmetijsko pridelavo hrane, da bodo čim bolj posegali po domači hrani, živilih in tako bi tudi kmetje lahko svoje pridelane pridelke prodali doma v svojem domačem okolju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje