V veržejski župnijski cerkvi svetega Mihaela so nastopili križevski rogisti

Prijeten glasbeni uvod v novo leto so pripravili križevski rogisti

Jože Žerdin, sreda, 7. januar 2015 ob 16:55
Križevski rogisti pri sv. maši v Veržeju

Križevski rogisti pri sv. maši v Veržeju

Uvod v novo leto je bilo v župniji Veržej v nedeljo, 4. januarja, še posebej slovesen, kajti v goste k sveti maši so prišli križevski rogisti, ki so obogatili nedeljsko bogoslužje. Tokratni njihov nastop pri sveti maši v Veržeju je bil že tretji, kajti sodelovanje med župnijo Veržej in križevskimi rogisti se vsako leto krepi, saj so tesno povezani z veržejsko župnijo, tudi na tak način, ko se rogisti predstavijo in zaigrajo cerkvene pesmi prirejene za svete maše.

Sveto mašo je daroval župnik Jože Brečko, ki je bil vesel, da so med veržejske vernike prišli križevski rogisti, ki so s svojimi skladbami obogatili sveto mašo in naredili lep uvod v novo leto. Križevski rogisti namreč na področju negovanja in ohranjanja tovrstne glasbe delujejo od leta 1982. V dolgih leti delovanja so dali velik prispevek, da se je ta lovska glasba v Prlekiji ohranila na visokem nivoju. Igrajo melodije, ki so prirejene za sakralno in cerkveno glasbo, za lovske Hubertove maše in za druge nastope.

Doslej so za svoje delo prejeli tri zlate znake in posamezno enega zlatega in enega srebrnega. Letno imajo čez dvajset različnih nastopov po Prlekiji, Prekmurju in ostalih koncih Slovenije ter v tujini. Po sveti maši so se rogisti še srečali z veržejskimi verniki na prisrčnem in sproščenem pogovoru, kajti beseda je nanesla tudi na njihovo glasbeno zvrst. Z župnikom so še nato nazdravili novemu letu z željo, da se drugo leto spet srečajo in vidijo, ko bodo na svoje rogove, oziroma glasbene instrumente zaigrali pri sveti maši. Rogisti so župniku obljubili, da se bodo videli, kajti kot so na pogovoru dejali, jih ta glasba navkljub letom še drži pokonci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje