Nova izmenjava v projektu Linked Age

Ratko Majstorović v Skopju, Dragan Josifoski v Radencih

Filip Matko, sreda, 14. januar 2015 ob 19:26
Izmenjava v projektu Linked Age

Izmenjava v projektu Linked Age

Na letališču Brnik je Goran Kuzma, socialni delavec DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, v torek 13. januarja, pričakal prihod 67-letnega Dragana Josifoskega iz Skopja. Le-ta je stanovalec Doma za starejše - Hotel Idila v makedonskem glavnem mestu, ki je prišel v Slovenijo v okviru enotedenske izmenjave stanovalcev domov mednarodnega projekta Linked Age. Tako je ob 20. uri zvečer že bil nameščen v eno izmed lepo urejenih bivanjskih sob v radenskem DOSOR-ju. Istega dne zjutraj pa je iz Radenec na Brnik ter nato v Skopje odpotoval stanovalec DOSOR-ja, 61-letni Ratko Majstorović.

Že lansko leto smo lahko dvakrat poročali o izmenjavi stanovalcev DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, v okviru mednarodnega projekta Linked Age. Januarja 2014 je 90-letna Brigita Živec, stanovalka DOSOR-ja, bila en teden na Gorenjskem, v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja na Jesenicah, od tam pa je v Radence za en teden prišla 72-letna Mihaela Roth. Brigita Živec je meseca septembra lani bila tudi teden dni v Centru za starejše občane v Luciji, tamkajšnja stanovalka, 74-letna Regina Janežič, pa teden dni v radenskem DOSOR-ju.

Stanovalec DOSOR-ja, Ratko Majstorović, se je rodil leta 1953 v bosanskem mestu Ključ, kjer je obiskoval osnovno in poklicno šolo ter se kot izučen kovinostrugar podal na delo v Slovenijo leta 1971. Najprej je dve leti delal v ljubljanskem Litostroju, nato pa v podjetju PAP v Ljubljani, ki je leta 1991 šlo v stečaj. Priložnostno se je zaposlil kot voznik hitre pošte pri zasebniku, njegovo osrednje področje razvažanja pošiljk pa je bila Bela krajina. Zasebnik mu je za 50 mesecev dela plačal le 11 mesecev ter prijavil stečaj. Leta 2010 je Ratko imel prometno nesrečo s hudimi poškodbami glave in tako je po operacijah in zdravljenju leta 2011 bil prepeljan v Dom starejših v Kuzmo v Prekmurju, od tam pa po nekaj mesecih v radenski DOSOR. Zdravstveno stanje se mu je izboljšalo, v DOSOR-ju se je vključil v športne aktivnosti (šah, pikado, balinanje), pa tudi v vsakdanje delo v domu. Iz domske pralnice v kleti razvaža po vseh oddelkih doma, v štiri nadstropja, oprano perilo. Tokrat pa bo imel en teden počitnic in to celo v Makedoniji, kjer ni bil še nikoli.

Podobno bo »počitniško« bivanje Dragana Josifoskega v radenskem DOSOR-ju. Rodil se je leta 1938 v kraju Sveta, v Občini Demir Hisar na jugozahodu Makedonije. Bila je to kmečka družina, delo na zemlji mu je bilo usojeno tudi v otroški dobi in mladosti. Odšel je »s trebuhom za kruhom« na delo v Nemčijo, kjer je ostal skoraj četrt stoletja. Najprej je opravljal zidarska in mizarska dela, pozneje pa v proizvodnji tovornih vozil. In prav dostojna pokojnina iz Nemčije mu omogoča bivanje v domu za starejše občane.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje