Zapoznelo, a odlično, doživetje Prešerna

Glasbeno-literarni recital ljubezenske poezije na Osnovni šoli Radenci

Prlekija-on.net, četrtek, 12. februar 2015 ob 13:58
Kulturna prireditev OŠ Radenci

Kulturna prireditev OŠ Radenci

Kulturna prireditev Osnovne šole Radenci v čast slovenskega kulturnega praznika, ki je odpadla 5. februarja, bila izvedena v sredo, 11. februarja popoldne v avli šole. Pod motom Dušana Velkavrha: »Mlade oči sosvetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra. V mladih očeh veselje insmeh porajata vedre sončne dni...«, je bil izveden bogat glasbeno-literarni recital ljubezenske poezije.

V prvem delu kulturne prireditve je Mladinski pevski zbor OŠ Radenci pod vodstvom zborovodkinje Vere Stajnko ter klavirski spremljavi Franje Gomboc zapel Zdravljico, Ivana Smiljaniča »Nagovor Francetu Prešernu« so recitirale učenke Tina Antolič, Eva Zidar, Eva Farkaš in Miša Pintarič, »Ario« Leopolda Mozarta je ob klavirski spremljavi Franje Gomboc na violino zaigrala Katarina Rantaša, a Špela Hanžel in Kalina Mitev sta deklamirali pesem Franceta Prešerna »Pod oknom«. Nagovor vsem zbranim je tedaj namenila ravnateljica OŠ Radenci Simona Grosman in sledili sta dve glasbeni točki. Saksofonist Vid Velnar je zaigral Chailleuxov »Andante et allegro«, kvartet klarinetov (Enja Ritonja, Kaja Rihtarič, Amanda Kaučič Rajšp in Pia Novak) pa Hausdorferjevo suito za 4 klarinete »3 Allegro vivo«.

Sledil je drugi del prireditve, glasbeno-literarni recital ljubezenske poezije, ki ga je povezovala Taja Berič. Mladinski pevski zbor OŠ Radenci je zapel »Mlade oči« Dušana Velkavrha, kot solistka je ob zboru pela Jana Zamuda; sledile so še pesmi »Na vrhu nebotičnika« Jureta Robežnika; »New York, New York« Johna Kanderja ter »Zemlja pleše« Gregorja Strniše. Z deklamacijami so nastopili Matic Zamuda Zadravec, Blaž Zemljič, Taja Berič, Tilen Vodička, Jana Zamuda, Samo Ivanek, Sinaj Mitev, Eva Pešti, Chiara Nidorfer, Vid Velnar, Zala Sredenšek in Rene Klement, ki so deklamirali dela Toneta Pavčka, Barbare Gregorič Gorenc, Kajetana Koviča, Nika Grafenauerja, Srečka Kosovela, Neže Maurer in Ferija Lainščka. Schumanov »Nordisches Lied« je na klavirju zaigral Grega Vrzel, Debussyjevo skladbo »Mali črnec« je na flavto zaigrala Chiara Nidorfer, a Schubertovo »Uspavanko« , tudi na flavti, Zala Podlesek. Med deklamacijami je nastopilo kar pet kitaristov: Jana Zamuda s slovensko ljudsko »Kje so moje rožice«, Eva Zidar s Carcassijevim »Allegretttom III«, Tina Antolič s Carcassijevim »Andantinom V«, Filip Ratej z angleško ljudsko »Greensleeves« in Žiga Horvat s Tepper-Bennetovo skladbo »When the girl in your is the girl in your heart«. »Letne čase-junij« Čajkovskega je na klavirju zaigral Jaka Ajlec, a Špela Žitek je ob zvokih kitare čudovito zapela pesem Ferija Lainščka »Ne bodi kot drugi«. Ob tem je treba dodati, da učenke in učenci OŠ Radenci uspešno obiskujejo Glasbeno šolo Gornja Radgona, kot tudi zasebno glasbeno šolo Maestro v Gornji Radgoni, scenarij in izbor pesmi pa sta za tokratno prireditev pripravili učiteljici Zdenka Šiplič in Lea Žiško.

Dobra ura izrednega kulturnega programa učenk in učencev Osnovne šole Radenci je bila vse prehitro mimo, spomin na našega velikega poeta dr. Franceta Prešerna pa ob takšni bogati vsebini še dolgo ne bo zbledel.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54