Vrhunec jubilejnega 55. Kurentovanja

Mednarodni KarnevalFest združil 80 pustnih skupin

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. februar 2015 ob 14:05
Mednarodna pustna povorka, foto: foto Langerholc

Mednarodna pustna povorka, foto: foto Langerholc

53. Mednarodni KarnevalFest je upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji. Nastopilo je 80 pustnih skupin oz. več kot 2.700 mask (od tega 24 skupin kurentov ter 16 mednarodnih skupin iz 9. držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala).

Poudarek osrednjega dogodka Kurentovanja na Ptuju je na karnevalskih skupinah, katerih podstat je etnološka dediščina, ki so jo predstavili kurenti in drugi tradicionalni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Na povorki se je v svojih kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot 2.700 udeležencev, prav tako pa so se v svojih opravah predstavili dosedanji princi ptujskega karnevala, etnografske skupine z Dravsko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih Goric, pihalne godbe in učenci ptujskih osnovnih šol.

Pozornost več kot 55.000 obiskovalcev so med tujimi skupinami še posebej pritegnili Brugujski zvončari i mačkare iz Hrvaške, Suvarkari iz Bolgarije, Labodje jezero na Savi iz Srbije ter skupina tradicionalnih kostumov iz Senegala – Afrike. »Še posebej nas kot organizatorje veseli, da smo kljub težki finančni situaciji uspeli zagotoviti mednarodno udeležbo na današnji povorki in celo medcelinsko povezovanje s skupino iz Afrike,« je poudaril tudi predsednik organizacijskega odbora Kurentovanje 2015, Branko Brumen. Med karnevalskimi skupinami so bile nagrajene naslednje:

1. mesto Gostilna pod klopotcem – KTD Klopotec Soviče
2. mesto Piščeta – Turistično društvo Sodinci
3. mesto Obuti maček – KS Bukovci

55. Kurentovanje se je nadaljevalo v ponedeljek z mednarodnim srečanjem veselih maškar iz vrtcev in zaključi v torek s pokopom pusta, ko bo Princ karnevala, Rajko Jurgec z imenom Bertold Draneški, oblast v mestu znova predal županu, Miranu Senčarju.

Na srečanju veselih maškar iz slovenskih in hrvaških vrtcev, kjer je sodelovalo več kot 1.500 otrok, se jubilejno 55. Kurentovanje na Ptuju zaključuje v torek, na pustni torek. Že po tradiciji podjetja na Ptujskem ter javni uslužbenci s svojim delom zaključijo ob 12. uri in se podajo na ulice in trge. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri na ptujski pustni tržnici, kjer bo za zabavo od 13. ure dalje skrbel ansambel Štajerci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno