Z osrednjo proslavo obeležili 70-letnico predšolske vzgoje v Ljutomeru

Otroci vrtca so z zgodbo zavrteli čas ter predstavili posebnosti našega kraja - vaške grbe, klopotec, štiri trge v Ljutomeru, I. slovenski tabor, konje kasače, prvi slovenski film ter kvasenice

Prlekija-on.net, nedelja, 7. junij 2015 ob 00:27

Proslava ob 70-letnici vrtca Ljutomer

V soboto, 6. junija, je v dvorani ŠIC Ljutomer, potekala osrednja proslava ob 70-letnici predšolske vzgoje v Ljutomeru. Za praznični pozdrav je najprej poskrbela Godba na pihala KUD Ivan Kaučič Ljutomer, otroci vrtca pa so zapeli himno vrtca - Lotmerške čebelice.

V pozdravnem nagovoru je najprej vse pozdravila ravnateljica vrtca, Marija Pušenjak, ki je povedala nekaj o samem začetku vrtca, skozi 70 let, vse do danes. Predšolska vzgoja v Ljutomeru se je pričela namreč leta 1945 na Titovem trgu, sedanjem Glavnem trgu, z 22. malčki, naslednje leto je šola odstopila eno učilnico, čez nekaj let so se preselili na Ormoško cesto, kjer je danes ŠIM Ljutomer, leta 1973 pa se je vrtec preselil na sedanjo lokacijo, na Fulneški ulici 5 v Ljutomeru. Tu danes deluje devet skupin, tri skupine so v dislocirani enoti na Ormoški 21, ena skupina pa je v Gresovščaku, kjer je najstarejši vrtec v Sloveniji na vasi. V tem šolskem letu je v vrtec vključenih 210 otrok. Izpostavila je, da si s strokovno usposobljenim kadrom ves čas prizadevajo za kakovostno izvedbo predšolske vzgoje otrok in da je ponosna na to, da so z dobrim delom in izvedenimi projekti prepoznavni tako v ožjem, kot tudi širšem slovenskem okolju.

Nato so spregovorili še županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, v.d. direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Gregor Mohorčič ter predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo OE Murska Sobota, Irena Kumer.

Sledil je glasbeno-plesni nastop devetih skupin otrok z vzgojiteljicami vrtca Ljutomer in Gresovščak ter pevskega zbora Glasbene šole Ljutomer pod vodstvom Romane Rek. Otroci vrtca so z zgodbo zavrteli čas ter predstavili posebnosti našega kraja - vaške grbe, klopotec, štiri trge v Ljutomeru, I. slovenski tabor, konje kasače, prvi slovenski film ter kvasenice.

Prireditev so končali s pesmijo Hojla Prleki, ki sta jo tako kot himno vrtca v začetku prireditve spremljala dirigentka Marinka Prelog ter Božidar Štiberc s harmoniko. Prireditev sta povezovala Mateja Štabuc Šumak in Branko Hrga.

Po prireditvi je sledila še pogostitev ob bogato obloženih stojnicah pred dvorano.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje