Gasilci PGD Kokoriči imajo po 33 letih novi prapor

Novi prapor krasi 31 spominskih trakov in 153 žebljičkov

Branko Košti, ponedeljek, 6. julij 2015 ob 14:26
PGD Kokoriči

PGD Kokoriči

PGD Kokoriči v Občini Križevci, je že zavidljivih 122 let v službi varovanja ljudi in njihovega premoženja v vasi in okoliških krajih. 160 članic in članov vrsto let zelo uspešno vodi, kar ni ravno pogosto v gasilskih vrstah, predsednica Jožica Vrbančič.

Skoraj petino vseh članov tvorijo pionirji in mladinci, kar zagotavlja kontinuiteto delovanja gasilske organizacije v tem kraju nadaljnja desetletja. O članstvu društva predsednica pove: "V društvu niso včlanjeni samo vaščani Kokoričev in Berkovskih Prelogov, temveč tudi iz drugih krajev, kar je lepo priznanje za samo društvo, glede na to, da je članov samo 20 manj kot je prebivalcev. Ker ima društvo člane tudi iz drugih delov Slovenije, se širi razpoznavnost našega društva, naših krajev in tudi občine Križevci povsod v Sloveniji". Poleg operativnega dela in usposabljanja, kokorički gasilci in gasilke veliko časa namenijo urejanju notranjosti in zunanjosti, sicer vzorno obnovljenega gasilskega doma, kateri je, tudi zaradi svoje lokacije, najmarkantnejši objekt v vasi. Seveda so gasilci, kot v večini vasi, tudi v Kokoričih nosilci družabnega življenja, njihov dom pa osrednje zbirališče vaščanov.

Petindvajset operativnih članov društva, ki upravlja z gasilsko opremo, predvideno za društva prve kategorije, je za to kategorijo delovanja tudi strokovno usposobljeno. Za njihovo pripravljenost je odgovoren poveljnik Slavko Osterc.

V soboto je bilo pred gasilskim domom v Kokoričih spet živahno, veselo in predvsem slovesno, saj so po 33 letih, prevzeli nov prapor društva, katerega drog krasi 153 žebljičkov, sam prapor pa 31 spominskih trakov donatorjev. Udeležencem slovesnosti, poleg domačinov, torej vseh vaščanov Kokoričev in Berkovskih Prelogov, uniformiranih domačih gasilcev ter njihovih stanovskih kolegov iz okolice, so se slovesnega prevzema novega prapora v Kokoričih, udeležili tudi številni gostje, med njimi: podpredsednik Gasilske Zveze Slovenije Milan Antolin, župan občine Križevci, mag. Branko Belec, predsednik Gasilske zveze Križevci, Dragotin Rakuša, častni poveljnik Stanko Hunjadi, častni sektorski poveljnik Alojz Osterc, članice in člani občinskega sveta občine Križevci, predstavniki donatorjev in sponzorjev, je predsednica Jožica Vrbančič povedala: "Dosedanji prapor, ponos in simbol našega društva, nam je služil dolgih 33 let. Zato smo se odločili, da ga sedaj zamenjamo in prevzamemo nov prapor, katerega je mimogrede izdelalo podjetje Vidmar 49 – Vezenje praporov, izdelovanje vezenin in kovinsko pasarstvo iz Tacna. Da smo lahko razvili prapor nam je pomagalo 31 donatorjev spominskih trakov in 153 donatorjev žebljičkov, ter številni donatorji, ki so nam pomagali pripraviti bogat srečelov. Vsem skupaj smo zelo hvaležni".  Dadala je še, da "gasilstvo združuje tiste prvine človečnosti, ki jih ne more povoziti kolesje zgodovine, niti različna politična prepričanja, zato naj gasilstvo ostane to, kar je, široka pomoč sočloveku v stiski. Mi pa smo zelo ponosni na naše prednike, ki so društvo ustanovili in ga ohranili vse do danes. Vsi skupaj si želimo, da bi to plemenito poslanstvo opravljali še naprej tako zavzeto in ga ohranili za našo mlajšo generacijo".

K slovesnejšemu vdušju na prireditvi so s kulturnim programom poskrbeli Godba na pihala Mala Nedelja ter Folklorna skupina Kulturnega društva Križevci, za poznejšo zabavo pa člani ansambla Svetlin.


Več v Kultura in izobraževanje