Gasilci iz Spodnjega Krapja po 45 letih dobili nov društveni prapor

Svečano razvitje gasilskega prapora v senci vaških hrušk

Jože Žerdin, ponedeljek, 6. julij 2015 ob 22:31
Razvitje gasilskega prapora Sp. Krapje

Razvitje gasilskega prapora Sp. Krapje

Gasilsko društvo Spodnje Krapje v Gasilski zvezi Ljutomer je bilo ustanovljeno davnega leta 1892 z namenom preprečevanja požarov in pomoč vaščanom Spodnjega Krapja ob drugih elementarnih nesrečah, kot so poplave iz bližnje reke Mure. Po dolgih letih delovanja je društvo postavilo pomembne mejnike v razvoju in posodobitvi opreme.

Leta 1939 so v vasi zgradili gasilski dom, ki je veljal za enega najlepših gasilskih domov v takratnem času. Vsa leta delovanja je društvo ob pomoči krajanov izvedlo številne akcije in projekte. Tako so nadgradili in adaptirali gasilski dom ter zgradili novo gasilsko garažo, za gasilsko vozilo, katerega so pridobili iz sosednje Avstrije in sicer po zaslugi domačina Branka Ozmeca. Pomembnejši mejniki in dogodki so še bili nabava novega orodnega vozila GV1 in nove gasilske brizgalne. Prvi prapor je društvo razvilo leta 1939, drugega pa leta 1970. Sedaj po 45 letih so se gasilci iz Spodnjega Krapja odločili in starega zamenjali z novim. Razvitje novega gasilskega prapora pa je imelo še posebno težo dogodka praznovanja in razvitja ter blagoslovitve, ki je bilo v soboto, 4. julija pri gasilskem domu v središču vasi, kajti letos v vasi praznujejo častitljivo 750. obletnico prve pisne omembe kraja Spodnje Krapje.

Praznovanja so se udeležili gasilci iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih društev. Med gosti so bili podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in regijskega sveta za Pomurje Milan Antolin in Andrej Rus, predsednik Gasilske zveze Ljutomer, ki sta gasilcem čestitala k novi pridobitvi ter se zahvalila gasilcem, ki so predvsem ob zadnjih lanskih poplavah odigrali pomembno vlogo v sistemu zaščite in reševanja. Med gosti je bil tudi častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi. Nabava novega prapora je bilo za društvo velik zalogaj, katerega je izdelalo podjetje Vidmar iz Tacna pri Ljubljani, pri tem so še potekali pogovori o oblikovanju grba, ki ga do sedaj še niso imeli. Žan Močnik je namreč ilustriral grb na novem gasilskem praporu, Denis Raj pa je kronološko zbral zgodovino društva. Prapor je razvil predsednik društva Milan Močnik in ga predal praporščaku Jožeta Raju. Botri novega prapora so Pavla Babič Šoba, Marica Kapun, Mirko Škerget in družina Rudolf Marjana. V imenu botrov je spominski trak na prapor pripnela Marica Kapun, trak so še pripneli Občina Ljutomer in Gasilska zveza Ljutomer. Novi prapor pa še krasijo žebljički. Svoj dar za žebljičke je prispevalo 49 družin in posameznikov.

Po razvitju prapora in pripenjanju trakov na novi prapor, je praporščak novega prapora opravil pozdrav starega prapora z dotikom plamenic na kopišču. Sledilo je »poljubljanje« vseh navzočih prapor z novim praporom. Po 45 letih imajo gasilci novi prapor, ki v stojalu ponosno stoji, v vetru valovi in krap na njem z zaupanjem v prihodnost strmi. Krajši kulturni program so za to priložnost pripravile mlade gasilke iz Spodnjega Krapja. Cerkveni obred blagoslova novega prapora je opravil duhovni pomočnik v župniji Ljutomer msgr. Izidor Veleberi, ki je gasilcem položil na srce, da naj bodo ponosni nanj in ga nosili na vseh slovesnostih in prireditvah in na pogrebih umrlih tovarišev gasilcev. Ob koncu blagoslova je še duhovni pomočnik z vsem spoštovanjem do gasilcev poljubil novi gasilski prapor. Za veseli del praznovanje pa je poskrbel ansambel Mladi Pomurci.


Več v Kultura in izobraževanje