Stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer kot udeleženci v cestnem prometu

Na koncu so vsi skupaj ugotovili, da bi bilo v mestu Ljutomer nujno potrebno urediti pločnike, da bi bilo gibanje starejših, ki uporabljajo pripomočke in invalidske vozičke lažje ali ponekod sploh mogoče

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2015 ob 11:27
Predavanje v DSO Ljutomer

Predavanje v DSO Ljutomer

V ponedeljek, 2. novembra, je v Domu starejših občanov Ljutomer potekalo predavanje, ki se je nanašalo na varnost starejših stanovalcev doma v cestnem prometu. Tematiko je s svojo sodelavko Bojano predstavil vodja policijskega okoliša PP Ljutomer, Boris Kumer.

V Domu starejših občanov Ljutomer je kar nekaj stanovalcev, ki se vključujejo v cestni promet v samem mestu Ljutomer in tudi v širši lokalni okolici. To so stanovalci, ki so udeleženci kot pešci, uporabljajo pa tudi kolesa ali invalidske vozičke. Predavanju je sledila razprava, v kateri so stanovalci izrazili svoja mnenja, izkušnje in vprašanja, pa tudi zaposleni so dobili odgovor na marsikatero vprašanje.

Tako nas je policist seznanil, da so udeleženci v prometu, ki so na invalidskih vozičkih (in tudi s hoduljo) obravnavani enako kot pešci, torej se morajo po cestišču premikati po pločniku, oz. kolesarski stezi, če le-ta obstaja. V kolikor pa ni pločnika ali kolesarske steze pa morajo uporabiti levo stran cestišča, glede na smer kam gredo. Kolesarji morajo vedno uporabiti kolesarsko stezo, enako se po kolesarski stezi vključujejo v krožišče. V krožišče se ne sme vključevati po cesti. Če pa je kolesarska steza zgrajena samo na eni strani ceste, je ta namenjena samo vožnji v eno smer, nasprotni kolesar se po tej stezi ne sme peljati.

Na koncu smo vsi skupaj ugotovili, da bi bilo v mestu Ljutomer nujno potrebno urediti pločnike, da bi bilo gibanje starejših, ki uporabljajo pripomočke in invalidske vozičke lažje ali ponekod sploh mogoče.

Suzana Vlatkovič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje