»Izzivi za mlade« – dijaki 1. letnika GFML filmske usmeritve rešujejo podjetniške izzive pomurskih podjetij

Predstavitve vseh rešitev izzivov podjetij s strani dijakov vseh treh vključenih šol bodo potekale v januarju 2016

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. november 2015 ob 21:52
Pisanje scenarija za video prezentacijo

Pisanje scenarija za video prezentacijo

Pomurski tehnološki park je poleg dveh strokovnih šol iz regije k sodelovanju v podjetniški program »Izzivi za mlade« povabil tudi Gimnazijo Franca Miklošiča iz Ljutomera. Skupaj so se odločili, da dajo priložnost tudi gimnazijcem, da le-ti pomagajo pomurskim podjetjem pri reševanju konkretnih podjetniških izzivov. Slednje sicer zveni neobičajno, vendar pa so tako v tehnološkem parku kot tudi na gimnaziji prepričani, da bodo s tem pristopom dijakom omogočili, da bodo njihove video prezentacije, ki jih sicer morajo izdelati v okviru šolskega kurikula, hkrati imele uporabno vrednost za podjetja iz domače regije.

Dijaki rešujejo naloge s pomočjo sodobne podjetniške metodologije - dizajnersko razmišljanje (angl. Design Thinking), katero uporabljajo najuspešnejša inovativna podjetja po vsem svetu ne glede na velikost, starost ali dejavnost. Pri tem jih mentorirata Pomurski tehnološki park in STEP inštitut. Pri strokovnem delu, to je pri izdelavi video predstavitve se je v program aktivno vključil tudi mentor iz GFML, prof. Ludvik Rogan, ki skrbi, da bodo video predstavitve dovršene tudi s tehničnega vidika.

Dijaki so tekom izvajanja programa obiskali vsa podjetja, ki so podala svoje izzive, se podrobneje seznanili z njihovo dejavnostjo ter si problematiko izzivov ogledali v živo.

Devetnajst dijakov GFML je tako razvrščenih v 6 skupin – vsaka od njih pa pripravlja video predstavitev za izbran izziv.

Izzive so podala naslednja podjetja: Zdravilišče Radenci, izziv: Oživitev organizacije maturantskih plesov na lokaciji zdravilišča; Terme 3000, izziv: Popestritev animacijskega programa v Termah za ciljno skupino seniorjev; Terme Lendava, izziv: Izdelava orientacijskega zemljevida za Terme Lendava; KMG Panorganic, izziv: Optimiziranje komunikacije v organizaciji; Regionalni sklad dela za Pomurje, izziv: Pospeševanje prodaje oblačil Puppa fashion s pomočjo spletnih, družbenih omrežij; LTO Prlekija Ljutomer, izziv: Koncept organizacije dogodka v Ljutomeru, ki bo vključeval kulturno, naravno, etnološko, tehnično in gastronomsko dediščino.

Namen programa »Izzivi za mlade« je, da se dijaki spoprimejo s konkretnimi izzivi podjetij, da s svojim "out of the box" razmišljanjem podajo predloge rešitev na kreativen a vseeno na uporaben način - v obliki video prezentacije. Dijaki si s tem pridobijo praktične izkušnje izven učilnice, hkrati pa jim je dana priložnost, da se že tekom izobraževanja predstavijo potencialnim zaposlovalcem, saj navsezadnje predstavljajo bodoči kader regije.

Predstavitve vseh rešitev izzivov podjetij s strani dijakov vseh treh vključenih šol bodo potekale v januarju 2016.

Program, ki je soglasno bil potrjen tudi s strani ljutomerskega občinskega sveta, v tej obliki tehnološki park izvaja letos prvič pilotno, vendar pa so glede na izkazan interes tako s strani podjetij kot tudi dijakov, prepričani, da se bo program v prihodnje še nadgradil.


Več v Kultura in izobraževanje