Sobno kolo za otroško veselje

Krizni center je sobno kolo kupil s sredstvi, ki so jih oviratlonci zbrali na prvem prekmurskem oviratlonu maja v Murski Soboti

Prlekija-on.net, četrtek, 26. november 2015 ob 19:36
Predaja oviratlon donacije Kriznemu centru

Predaja oviratlon donacije Kriznemu centru

Otroci in mladostniki v Kriznem centru za mlade Murska Sobota imajo za športno aktivno preživljanje prostega časa odslej na voljo sobno kolo, ki ga je krizni center kupil s sredstvi, ki so jih oviratlonci zbrali na prvem prekmurskem oviratlonu maja v Murski Soboti. Sobno kolo bodo lahko uporabljali tako otroci in mladostniki v kriznem centru, kot tisti, ki center obiskujejo v popoldanskem in počitniškem času, ko tam deluje dnevni center za otroke in mladostnike Kekec.

Oviratlon ima že tradicionalno dobrodelno noto. V Športnem društvu Oviratlon se namreč zavedajo, da so med nami posamezniki, ki morajo v svojem življenju ogromno truda vložiti v premagovanje povsem navadnih in enostavnih vsakodnevnih preprek. Še posebej ranljivi so v takšnih situacijah otroci, zato so se že ob prvi izvedbi oviratlona na Pokljuki leta 2012 odločili, da bodo en evro od vsake plačane prijavnine podarili za dober namen. Ob izvedbi premiernega oviratlona v Prekmurju 2. maja letos oviratlon donacijo namenili Kriznemu centru za mlade Murska Sobota in tako uresničili idejo, da dobijo otroci in mladostniki v centru sobno kolo, s pomočjo katerega bodo lahko  športno aktivni tudi v bolj hladnih in deževnih dneh.

Vodja kriznega centra Simona Neuvirt Bokan je izpostavila pomen donacije kot pozitivno noto, ne zgolj v smislu socialne note, ki se kaže kot skrb za druge, za tiste, ki nimajo vsega v izobilju, temveč tudi kot možnost doživeti nekaj drugega in drugačnega, ki spodbuja mlade h gibanju. Zavedamo se navad današnjih otrok, kot je posedanje pred televizijo in računalnikom. Podarjeno sobno kolo pa nas bo vabilo h gibanju, prispevalo k pozitivni tekmovalnosti otrok. Vse to ne krepi samo duha, tudi telo. Otroci bodo imeli možnost dokazovanja v vzdržljivosti in telesni pripravljenosti, saj so učinki merljivi in vidni. To otroci velikokrat pogrešajo. Pozitivno potrjevanje preko športa krepi otroško samozavest. Zavedanje, da otrok nekaj zmore in dela dobro je zelo pomembno.

Anita Drev iz Športnega društva Oviratlon pa je poudarila, kako pomembno je, da otroke in mladostnike spodbujamo k športni dejavnosti, saj je to ena izmed najboljših naložb v njihovo zdravje in dobro počutje v odraslem življenju. Da je motivacija za športno aktivnost čim večja, je zelo pomembno, da je ta tudi zabavna. In kot je oviratlon, ob tem, da gre za preizkusih fizičnih in psihičnih sposobnosti vsakega udeleženca, tudi zabaven in atraktiven način druženja, si oviratlonci želijo, da bi se ob vadbi na sobnem kolesu tudi otroci v centru predvsem sprostili in kakovostno preživljali prosti čas.

Sodelovanje Kriznega centra za mlade Murska Sobota in oviratloncev se bo nadaljevalo tudi v prihodnji oviratlon sezoni, na katero se oviratlonci že pridno pripravljajo: za marec obljubljajo zimski oviratlon na Pokljuki, konec junija bo na sporedu tradicionalni poletni pokljuški oviratlon, v Prekmurju pa se bo čez ovire ob jezeru Soboška kamešnica mogoče podati v začetku septembra.

Foto: Kristian Ravnič


Več v Kultura in izobraževanje