Dela pomurskih umetnikov iz stalne zbirke

V galeriji Murska Sobota na ogled 70 del 44 avtorjev

Filip Matko, petek, 12. februar 2016 ob 16:53
Na ogled dela pomurskih umetnikov

Na ogled dela pomurskih umetnikov

V Galeriji Murska Sobota bo do 23. marca na ogled 70 likovnih del, slik in kipov, 44 avtoric in avtorjev, ki so jo odprli 28. januarja. Direktor Galerije in kustos tokratne razstave, dr. Robert Inhof, je 11. februarja (dopoldne in popoldne) izvedel strokovno vodenje po razstavi.

Pričetek je bil pri podobi oz. sliki prvega prekmurskega akademsko izšolanega (v Budimpešti) slikarja Ludvika Vrečiča (1900-1945) ter ob njegovi sliki še podoba matere v Zagrebu izšolanega slikarja Karla Jakoba (1908-1981), pa vse do sodobnega Gregorja Purgaja z grafitnimi slikami iz leta 2012.

Ob tem je treba omeniti 80-letnico ustvarjanja umetnikov na obeh bregovih reke Mure in da je tokrat razstavljena le ena desetina vseh del, ki jih Galerija Murska Sobota hrani v svoji stalni zbirki. Znana je »prekmurska likovna četverica« (slikarji Ludvik Vrečič, Karel Jakob, Lajči Pandur in kipar Franc Kühar), v sedemdesetih letih 20. stoletja se je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost izšolala skupina akademskih slikarjev (Franc Mesarič, Lojze Logar, Ladislav Danč in Štefan Hauko), ki so jim v osemdesetih letih sledili še mlajši (Sandi Červek, Marjan Gumilar, Nikolaj Beer in Zdenko Huzjan).

Sicer pa na tokratni razstavi na ogled tudi dela, ki so jih ustvarili: Igor Banfi, Dubravko Baungartner, Franc Bencak, Dare Birsa, Martina Bohar - Mihoković, Ivo Bošnjaković, Mirko Bratuša, Irena Brunec - Tebi, Anton Buzeti, Robert Černelc, Marika Danč - Roth, Dominik Fras, Štefan Galič, Matjaž Geder, Zlatko Gnezda, Endre Gönter, Jože Horvat - Jaki, Ferenc Kirally, Suzanne Kirally - Moss, Jože Kološa - Kološ, Priska Kulčar, Koloman Novak, Ditka Pwetkovič, Vladimir Potočnik starejši, Katja Sudec, Dušan Šarotar, Natalija Šeruga, Borut Vild in Aleksander Vukan.


Več v Kultura in izobraževanje