Lovci in policisti z roko v roki

Pomurski policisti in prekmurski lovci nadaljujejo sodelovanje, ki koristi enim in drugim

Prlekija-on.net, četrtek, 12. maj 2016 ob 11:21
V prostorih Okrepčevalnice "Pri kapelici" pri Andrejcih je potekalo že peto delovno srečanje predstavnikov Policijske uprave Murska Sobota, na čelu z direktorjem Damirjem Ivančićem, in Zveze lovskih družin Prekmurja, ki delujejo na območju PP Lendava, PP Gornji Petrovci in PP Murska Sobota, na čelu s predsednikom Ludvikom Rituperjem. Sedaj že tradicionalni delovni razgovor je bil namenjen predvsem izboljšanju medsebojnega sodelovanja in prenosu informacij med organi in organizacijami, ki se tako ali drugače srečujejo s problematiko, povezano z divjadjo in lovstvom ter drugimi varnostnimi dogodki. Tako je predsednik ZLD Pomurje Ludvik Rituper, med drugim poudaril, da so takšna srečanja vedno dobrodošla, ker prinašajo tudi nova znanja ter izmenjavo odprtih vprašanj in izkušenj.

Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić, mag., je v svojem govoru opozoril na varnostne razmere in aktualna vprašanja, ki se nanašajo na trenutno varnostno situacijo na območju PU Murska Sobota. Predstavil je aktivnosti policije in poudaril, da so v Pomurju varnostne razmere stabilne. Izpostavil je tudi dogodke povezane s krivolovom, vožnjo z vozili v naravnem okolju in z migrantsko problematiko. Spregovorili so o problematiki povoženj divjadi, problematiki potepuških psov, opozorjeno je bilo, da je v regiji še vedno sila veliko ilegalnega orožja ipd. Ivančić je hkrati pohvali aktivnosti in delo prekmurskih lovcev v zvezi z ohranjanjem narave in izvajanjem lovskih taborov za mlade. Opozoril je na problematiko potepuških psov in  povoženja divjadi v cestnem prometu. Posebej je prvi pomurski policist izpostavil, kako je pomembno zagotoviti dobro medsebojno sodelovanje z lovskimi čuvaji, starešinami in gospodarji lovskih družin, na drugi strani pa z vodji policijskih okolišev.

Policijski inšpektor SUP PU Murska Sobota, Boris Rakuša je predstavil statistične podatke s področja orožja za območje Pomurja za leto 2015, ter spregovoril o uporabi orožja pri izvajanju lova, ki se nanaša na »kaliber 17« v povezavi s Pravilnikom o vrstah in moči lovskega orožja, načinu zasledovanja ranjene ali obstreljene živali ter višini škode na divjadi, ki je povzročena s protipravnim lovom. Inšpektor Rakuša je predstavil tudi spremenjen in dopolnjen Zakon o ohranjanju narave, ki se nanašajo na spremembe glede vožnje z vozili v naravnem okolju, nekaj besed so spregovorili o Evropski uredbi o orožju in predstavljene so bile spremembe in dopolnitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Razpravljali so tudi o izvajanju nočnega lova, pogojih in o načinu lova ter lov z umetnimi viri svetlobe in na globe, ki so določene za prekrške.

Na srečanju so bila zastavljena tudi številna vprašanja lovcev na PU Murska Sobota in na Upravno enoto Murska Sobota, ki so se nanašali predvsem na pridobivanje orožja za lovske pripravnike, na obveščanje o povoženju divjadi ter o prenašanju in nošenju lovskega orožja, pri izvajanju lova. Potekala je tudi razprava glede nejasnosti ali nedorečenosti lovske zakonodaje, predvsem na podlagi Zakona o divjadi in lovstvu v povezavi s kazenskim zakonikom, zakonom o prekrških, zakonom o orožju in Zakonom o društvih... Zaradi reševanja skupne problematike in nastalih odprtih vprašanj so se vsi udeleženci srečanja strinjali, da se takšna delovna srečanja nadaljujejo tudi v prihodnje. Splošna pa je tudi ocena, da gre za izjemno koristen način sodelovanja, ki je gotovo dobrodošel eni in drugi strani, še posebej ko gre za varovanje naravnega okolja in staleža divjadi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje