Obisk pri žerjavistu in strojevodji

Člani moškega bibličnega krožka ECOMS pri svojem članu

Filip Matko Ficko, petek, 29. julij 2016 ob 13:04
Pri žerjavistu in strojevodji

Pri žerjavistu in strojevodji

Šesterica članov moškega bibličnega krožka, ki deluje pri Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti je v četrtek, 28. julija popoldne, obiskala svojega člana na Goričkem v Prekmurju, ki je uresničil svoj sen iz mladosti: biti strojevodja vlakov ! To je 55-letni Jurij Kozar iz Prosečke vasi v Občini Puconci, ki ima na domačem dvorišču pravo dvigalo oziroma žerjav, pa tudi železnico. Podrobna reportaža o tem je bila na »Prlekiji« objavljena pred dnevi (25. julija 2016 !).

V razgovoru s svojim članom Jurijem, pa tudi njegovo ženo Lidijo, so člani bibličnega krožka obnovili nekatera svoja znanja, pridobili pa tudi številna nova in to s številnih področij: matematike, fizike, tehnike, strojništva, elektrotehnike,,,, kar vse Jurij Kozar odlično obvlada, da je pravzaprav vse okrog izgradnje ozkotirne železnice in treh železniških vozil doslej na domačem dvorišču ter postavitve žerjava izdelal brez poprejšnjih načrtov. Kot pravi, kar si je zamislil, je izdelal v naravi ter preizkusil na »kraju samem«, če deluje. Delovalo je, deluje vsak dan in bo še kar precej časa v prihodnost.

Po prijetni, pravi veganski pogostitvi, je sledila demonstracija vožnje z vlakcem na ozkotirni železnici, kjer je gostitelj Jurij bil »gonilna sila«, pa ne le kot strojevodja v svoji lastno izdelani lokomotivi, pač pa kot enkratni navdušenec nad tehniko, ki deluje. V drugem delu obiska pa je sledil še dvig na najvišjo točko v tej Prosečki grabi v povirju potoka Gajika, ko je nekdanji poklicni žerjavist Jurij svoje goste v posebni košari dvignil nad svojo domačijo in dvorišče z jeklenico žerjava, ki ga je rešil pred razrezom in odvozom na odpad.


Več v Družabno