V Sovjaku so spet kukli in prešali jabolka

Dopoldne je bilo namenjeno najmlajšim, popoldne obujanju spominov starejših

Branko Košti, torek, 18. oktober 2016 ob 17:21
Kučenje jabolk v Sovjaku

Kučenje jabolk v Sovjaku

Jabolka sorte bobovec, ki so dozorele v sadovnjaku Antona Golnarja v Sovjaku, so tudi letos končala na preši v okrog tristo let stari Golnajevi hiši. Člani Turističnega društva so iz njih stisnili sladki sok, iz katerega bo, ko zavre, nastala nekdaj najbolj znana in najpogostejša alkoholna pijača na podeželju, katero večina Slovencev pozna pod imenom jabolčnik, v Prlekiji pa jo imenujemo jabošnica, tukla, kukla in še kakšno ime bi se verjetno našlo.

V Sovjaku in okolici to pijačo imenujejo kukla, ime pa je dobila po načinu drobljenja jabolk. V preteklosti so namreč jabolka na preši drobili – kukli z lesenimi pehi, preden so jih zložili v koš in iz njih iztisnili sok. Lesene pehe so v desetletjih zamenjali moderni mlini, pa tudi jabolk je veliko manj, še manj jih predelujejo v jabolčnik, zato to kmečko opravilo tone v pozabo.

Člani TD Sv. Jurij ob Ščavnici so pred leti sklenili, da ta način predelave jabolk v pijačo obnovijo, z njim seznanijo mlajše rodove in tako ohranijo delček prleške tradicije. S tem ciljem vsako jesen pripravijo kulturno – etnološko prireditev Kučenje jabolk. Dopoldanski čas namenijo mladim, učencem osnovne šole, popoldne pa namenijo starejšim, ki jim tovrstno delo obudi nostalgijo po njihovih otroških in mladih letih.

Tudi letos je bilo tako. Dopoldne je bilo dvorišče tristoletne, s slamo krite Golnarjeve domačije, napolnjeno z učenci prvih in  četrtih razredov OŠ Sv. Jurij. Z radovednimi otroškimi očmi so spremljali dogajanje na preši, kakršnih je danes že malo, spretnost Edija Leskovarja in njegovih sodelavcev pri rokovanju z lesenimi pehi, zlaganje zdrobljenih jabolk v koš iz brezovih obročev, vrtenje vretena in velik prešmen, ki je z lastno težo in s težo kamna, stiskal koš, dokler iz jabolk v kad pod podom ni pritekel sladki jabolčni sok. Pokušanje tega soka pa je bilo seveda za vse posebno doživetje.

Po ogledu prešanja so učiteljice otroke popeljale še do Golnarjevih, kjer so jim prikazali pripravo slame za pokrivanje streh in samo pokrivanje, v stari Kocuvanovi kovačnici pa so jim predstavili delo kovačev nekoč. Po vrnitvi k preši jih je čakala pogostitev s kvasenicami, ocvirkovicami in pečenimi kostanji, zatem so se pomerili še v vlečenju vrvi, nato pa se polni prijetnih vtisov napotili nazaj v šolo.

Prijetno je bilo tudi popldansko druženje, saj se je pred, občasno tudi s soncem obsijano domačijo, zbralo kar nekaj domačinov in gostov. Med sproščenim pogovorom ob odlični kisli juhi, pogačami, pečenimi kostanji, jabolčnim sokom, moštom in seveda vinom, se je porodilo kar nekaj idej o promociji te prireditve v bodoče. Med njimi je veliko odobravanja prejela ideja župana Miroslava Petroviča, da bi pridobljen jabolčnik podarjali kot protokolarno darilo občine Sv. Jurij.


Več v Družabno