Jubilejna peta obletnica seniorskih večerov

Srečali so se kar 58-krat, našteli so kar 1800 udeležencev

Filip Matko Ficko, petek, 21. oktober 2016 ob 13:32
Peta obletnica seniorskih večerov

Peta obletnica seniorskih večerov

Bilo je prvič na četrtek, 20. oktobra 2011, ponovili so to nato vsak tretji četrtek v mesecu in po petih letih so se ponovno srečali v četrtek, 20.oktobra. Bil je to že 58-i seniorski večer, ki pa je tokrat bil jubilejni po petih letih. V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki deluje že osmo leto, so to zabavne prireditve za stanovalke in stanovalce tega doma, kakor tudi za zunanje obiskovalce. Med 18. in 21. uro lahko udeleženke in udeleženci večera prisluhnejo petju, glasbi, se zavrtijo na plesišču ali pa le pokramljajo. Bilo bi teh večerov v petih letih okroglih 60, a sta dva odpadla zaradi drugih prireditev na ta dan v DOSOR-ju (DOSOR-jeva vetrnica in Sledi). Omenimo pa zanimivost: letos, bilo je to 15. septembra, je bil »dislocirani« seniorski večer v turističnem naselju Zaton pri Zadru, ki so si ga pripravili DOSOR-jevi dopustniki.

Tradicionalno je seniorski večer potekal v tretjem delu prostorne jedilnice doma, da je bilo dovolj prostora za plesišče, v poletnih mesecih pa se je preselil na domsko teraso. Po ureditvi kavarnice »Traminček« pa so seniorski večeri vsak tretji četrtek v mesecu našli svoj »domači kotiček«. Tudi jubilejni večer je bil pripravljen v veliki domski jedilnici.

Pobudnik in idejni vodja seniorskih večerov je vsekakor DOSOR-jeva prostovoljka Marija Erveš, ki se ji je tokrat prišla z nagovorom in šopkom zahvalit direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser. So se ji pa v minulih petih letih ob izvedbi pridružile kot sovoditeljice številne predstavnice izmed zaposlenih v tem domu. In voditeljica je zabeležila kar 22 različnih glasbenih izvajalcev, ki so zaigrali na pianino, kitaro, harmoniko, klaviature in trobento. Največkrat je na seniorskih večerih zaigral »one man band« DOSOR-jev prostovoljec Štefan Sečko Legijaš z Vaneče, ki je imel tokrat s seboj pevko- študentko Klaudijo Vrečič iz Dankovec.

Zelo radi na seniorske večere prihajajo stanovalke in stanovalci bivalne enote Zavoda Hrastovec v Radencih, ki so bili med udeleženci tudi tokrat, kot gostje večera pa so na minulih srečanjih bili: vinski kraljici Jerneja Jančar in Anja Trstenjak ter vinski vitez Alojz Slavič, v okviru projekta izmenjave stanovalcev domov (Linked Age) pa Mihaela Roth iz Doma upokojencev na Jesenicah in Dragan Josifoski iz Doma upokojencev Idila v Skopju. Okrog 1800 je bilo udeležencev na teh seniorskih večerih doslej.

V okviru seniorskih večerov so bili zelo dobrodošli obiski folkloristov Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele, in sodelovali so tudi tokrat, z njimi pa harmonikar Robi Majerič. Zabeležili so pustovanja, krst mošta in Martinov oče naš, nagradni seniorski večer, večer kruhkov z namazi, obisk Božička in dedka Mraza, lani decembra pa so se oglasili na seniorskem večeru kar vsi trije dobri možje decembra skupaj: Miklavž, Božiček in dedek Mraz.

V petih letih so nastopili številni posamezniki kot pevci, imitatorji in recitatorji. Na pianino je zaigrala DOSOR-jevka Melita Rauter, svojo pesem o seniorskih večerih je prispevala »DOSOR-jeva poetinja« Brigita Živec, z igranjem na diatonično harmoniko je vse razveselila petošolka Eva Tompa, zapela pa je DOSOR-jeva stanovalka Ema Matijevič, ki je velikokrat bila tudi donatorica peciva za seniorske večere.

Seveda ni manjkal kozarec vina za zdravico ob petem jubileju, iz DOSOR-jeve kuhinje pa so pripeljali še slavnostno torto, ki sta jo skupaj prerezali voditeljica seniorskih večerov Marija Erveš in njena sovoditeljica, dipl. medicinska sestra DOSOR-ja Tatjana Geč.


Več v Družabno