Puconci so se vpisali na evropski zemljevid reformacije

Stekle priprave na 500. obletnico reformacije

Jože Žerdin, sreda, 26. oktober 2016 ob 12:39
Puconci so se vpisali na evropski zemljevid reformacije

Puconci so se vpisali na evropski zemljevid reformacije

V Puconcih so letos potekali Küzmičevi dnevi s katerimi so uradno razglasili kraj Puconce, kot kraj reformacije. Tako so stekle priprave na praznovanje 500 letnice reformacije, ki bodo potekale prihodnje leto po Evropi. Tako so se Puconci, poleg Ljubljane in Rašice v Sloveniji vpisali na evropski zemljevid reformacije.

Pred 500 leti je prve temelje sedanje reformacije pustil Martin Luhter, rojen 10. novembra 1483 v Eisenachu, umrl pa 18. februarja 1846 v Eislebnu. Sledi in temelji reformacije so neizbrisne, kar se danes pozna tudi v številnih evangeličanskih verskih gmajnah, tudi na družbenem in drugem področju. V kraju Puconci so bili leta 1873 postavljeni temelji evangeličanske cerkve v Prekmurju, prav v ta namen in na pripravo visoke obletnice reformacije so postavili sedem tabel, ki opozarjajo, na kraj reformacije in delo Martina Lutherja.

Reformacijska pot 2017 je organizirana v sklopu praznovanja 500. obletnice reformacije, saj bo v ta okvir praznovanj vključenih 68 mest in krajev, med njimi so tudi Puconci, Ljubljana in Rašica. Mesto Wittenberg velja za kraj začetka reformacije, to je bilo 31. oktobra davnega leta 1517, Augsburg pa je mesto, kjer so evangeličani prvič javno izpovedali svojo vero v Augsburški veroizpovedi, ali Confessio Augustani leta 1530. V okviru visoke obletnice reformacije se bo letos 3. novembra 2016 slovesno začela Reformacijska pot 2017, ko bo reformacijski avtobus obiskal vse kraje v Evropi in se 25. januarja 2017 ustavil tudi v Puconcih, kjer pripravljajo osrednji dogodek. Reformacijska pot pa se bo slovesno zaključila 20. maja v Luthrovem mestu Wittenberg.


Več v Kultura in izobraževanje