Tekmovalci terenskih vozil so se pomerili na državnem tekmovanju v OFF ROAD-u

Ob pogledu na tekmovanje je gledalcem večkrat zastal dih

Prlekija-on.net, nedelja, 16. april 2017 ob 15:23
Državno tekmovanje v OFF ROAD-u

Državno tekmovanje v OFF ROAD-u

Društvo ljubiteljev terenskih vozil ARO Trnje iz občine Črenšovci je ob sodelovanju podjetja Nograd iz Hotize ob gramoznici na vzpetinah pri Dobrovniku pripravilo drugo državno tekmovanje, v prvenstvo Slovenije v OFF ROAD-u, tekmovanju s terenskimi vozili. Tekmovalci so namreč vozili in se pomerili v dveh spretnostnih disciplinah, prva je bila spretnostna vožnja ali brzinec, druga pa disciplina Hard. Za slednjo disciplino so se tekmovalci še posebej pripravili z vozili in opremo, kajti premagati so morali številne ovire na poti. Najtežja vožnja je bila, ko je vozilo z veliko hitrostjo pridrvelo v vodo in od tam se je moralo po strmi vzpetimi povzpeti s pomočjo jeklene vrvi ob pomoči bagra na vrh hriba in vožnjo nadaljevati po ovirah, kjer pa niso manjkale številne nevarne prepreke, ki so bile ovira za tekmovalce.

Za prvo dirko sta bila na voljo dve vožnji. Na tekmovanju so se v obeh vožnjah pomerili tekmovalci iz celotne Slovenije in vseh klubov in društev, ki se ukvarjajo z vožnjo in tekmovanjem terenskih vozil. 22 ekip je tekmovalo v spretnostni vožnji in 8 ekip v Hardu, kajti Hard je težja disciplina in na pomurskem območju je tovrstnih tekmovalnih vozil manj, kot v ostalem delu Slovenije. To so posebej predelana vozila, kajti standardno vozilo nima možnosti, da bi prepeljalo zahtevno progo. V spretnostni vožnji v tekmovanju Hard je bila proga dolga okoli 3 kilometre in vozniki so vozili eno uro brez da bi se ustavili.  Spretnostna disciplina je bila dolga okoli 1200 metrov in vozniki so vozili dvakrat po dva kroga. Ob koncu tekmovanja so vsi najboljši prejeli pokale in priznanja ter praktične nagrade, ob tem pa so se tekmovalcem štele točke za nadaljnje letošnje državno tekmovanje s terenskimi vozili v zahtevnem OFF ROAD športu, kar pomeni po brezpotjih.

Da je državno tekmovanje s terenskimi vozili uspelo, ima največ zaslug predsednik Društva ljubiteljev terenskih vozil ARO Trnje Jože Sarjaš, ob tem pa je za nemoten potek tekmovanja skrbelo 40 članov društva, ki so skrbeli za proge, za varnost voznikov in gledalcev. Glavni sodnik pri tekmovanju v spretnosti je bil Matjaž Dovnik iz Maribora, v tekmovanju v spretnostni vožnji v Hardu pa Dino Sarjaš iz Trnja. Ob tem pa so glavnima sodnikoma še pomagali pomožni sodniki. Ob tem še naj omenimo, da so na državnem tekmovanju bile meritve časa v elektronski obliki na fotocelice, vse se je spremljalo na ekranih in monitorjih do stotinke natančnosti.

Vsi, ki so se udeležili državnega tekmovanja s terenskimi vozili so občudovali vožnje in uživali ob gledanju terenskih vozil, kajti večkrat jim je ob pogledu na nevarne vožnje zastal dih, a kljub temu so vsi, ki so se udeležili tekmovanja – tekmovalci in gledalci odšli iz Dobrovnika zadovoljni, kajti v deželi ob Muri se redko kdaj vidi tako državno tekmovanje s terenskimi vozili, kot je bilo to doživeto ob gramoznici pri Dobrovniku. Za tekmovalce je bilo potrebno veliko spretnosti, znanja, izkušenj in adrenalina.

Ob začetku tekmovanja se je na progi zgodil neljubi dogodek, ko se je v dirki eno od vozil prevrnilo in obstalo na strehi. K sreči se voznik ni poškodoval. Ob pomoči drugih sotekmovalcev in obiskovalcev so vozilo obrnili in voznik je brezhibno nadaljeval tekmovanje.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno