Slovesnost ob praznovanju Dneva državnosti v Ljutomeru

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil profesor zgodovine na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer Franc Čuš, v nadaljevanju večera pa so obiskovalci prisluhnili izvrstnemu nastopu slovenske pevke, gledališke in filmske igralke Lare Jankovič

Prlekija-on.net, sobota, 24. junij 2017 ob 09:49

Slovesnost ob Dnevu državnosti v Ljutomeru

V petek, 23. junija, je Občina Ljutomer s številnimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami pripravila slovesnost ob praznovanju Dneva državnosti v Domu kulture Ljutomer. V uvodu osrednje slovesnosti v Domu kulture Ljutomer, ko so ob taktih ljutomerskega pihalnega orkestra na oder prišli praporščaki, je zbrane nagovoril podžupan Boro Zemljak.

»Poletni čas je čas dobrih občutkov. Čas zmage in ponosa. Tako ga že dolgo doživljamo in imamo v spominu. Vsakdo izmed nas seveda nosi lastno videnje najbolj naelektrenih dogodkov v času osamosvojitvene vojne. Vsi se spomnimo podob tankov in barikad. Mnogi se spomnijo orožja in strahu med izmenjavo strelov. Nekatere so žal za vedno zaznamovali spomini izgube najbližjih. Danes je dan, ko vsi ti spomini nekako pridejo skupaj. Vso zmagoslavje, ki ga čutimo je narod. A predvsem tudi spoštovanje do požrtvovalnosti, poguma in žrtev naših veteranov. Danes je da, ko kot občina in lokalna skupnost dobrih ljudi iskreno rečemo hvala,« je med drugim dejal Zemljak.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil profesor zgodovine na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer Franc Čuš. »Obletnice in prazniki so zato, da se spominjamo dogodkov iz preteklosti. Svetli trenutki zgodovine nas povezujejo in vplivajo na naša pozitivna čustva, medtem ko nas manj prijetni in žalostni  dogodki opominjajo na nevarnosti, ki grozijo posamezniku ali celotni skupnosti. Za konec poglejmo v prihodnost. S širjenjem Evropske unije se je ponovno vzpostavil enoten kulturno-gospodarski srednjeevropski prostor. Slovenci smo vstopili v prostor, katerega del smo bili večji del svoje zgodovine. Imamo vedenje, izkušnje, potenciale. Razlika od preteklosti je v tem, da smo se v ta prostor odločili ponovno vstopiti sami in predvsem od nas je odvisno kako bomo ta prostor in čas izkoristili. Kar ne vemo ali ne zmoremo sami se zgledujmo po svetlih zgledih v tujini. Ne žalujmo za nečim, kar je za nami. Največjo odgovornost za stanje v državi nosimo sami, vsak posameznik, povezan v skupnost. Mladim bodimo zgled, da bodo verjeli, da se splača in je vredno živeti v domači pokrajini, v svoji domovini,« je povedal Čuš.

Franc Čuš:

V nadaljevanju večera so obiskovalci prisluhnili izvrstnemu nastopu slovenske pevke, gledališke in filmske igralke Lare Jankovič.

Še pred slovesnostjo je podžupan Občine Ljutomer Boro Zemljak skupaj z direktorico občinske uprave dr. Tatjano Fulder v županatu Mestne hiše v Ljutomeru sprejel predstavnike domoljubnih in veteranskih organizacij, ki so med dnevom poskrbeli, da so bili k pomnikom vojne za Slovenijo položeni venci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje