Skupina Kofola v prvem polletju uspešna: sezona visoko presegla pričakovanja

Kazalnik EBIT kaže, da se je dobiček iz poslovanja povečal za kar 113,7 %, ekonomski kazalnik EBITDA pa se je zvišal za 25,9 %

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. avgust 2018 ob 21:43
Radenska

Radenska

Skupina Kofola je v prvih šestih mesecih letošnjega leta izboljšala vse gospodarske kazalnike. Izključujoč poljski segment se je prodaja Skupine povišala za 7 %, vključno s Poljsko pa je prodaja Skupine zrasla za 1,9 %. Kazalnik EBIT kaže, da se je dobiček iz poslovanja povečal za kar 113,7 %, ekonomski kazalnik EBITDA pa se je zvišal za 25,9 %. Poleg višje prodaje iz Kofole poročajo tudi o tem, da so investitorji dobili izplačane najvišje dividende v zgodovini delovanja Skupine, s tako odzivno politiko pa nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje.

"Toplo vreme in nižje cene sladkorja so prispevali k dobičku - kljub povišanju stroškov plač, ki ga narekuje trenutna situacija na trgu dela," pravi Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola. "Poleg dobička me veseli dejstvo, da smo uspešni tudi na področju širjenja poslovanja. Z nakupom tradicionalne češke družbe LEROS smo vstopili na trg zelišč, v svoj portfelj pa smo dodali tudi slovaško mineralno vodo Kláštorná," je še dodal.

Gonilna sila prve polovice leta je bila Češka republika, ki je prodajo v primerjavi z enakim obdobjem lani presegla za 8,9 %, zahvaljujoč zlasti povpraševanju po znamkah Kofola, Rauch in Vinea. Na Slovaškem je Kofola dosegla 4,1-odstotno rast prodaje; najbolj iskana znamka je bila Rajec. V celotnem portfelju je najvišjo prodajo v primerjavi z istim obdobjem lani dosegla znamka UGO, in sicer kar za četrtino. Na Poljskem je Skupina zabeležila 19,3-odstotni padec prodaje med trgovskimi blagovnimi znamkami, medtem ko so lastne blagovne znamke ohranile stabilnost pri prodaji.

Kot vedno je bila uspešna tudi Adriatic regija. "Zrasli smo za 6,6 %. Uspešni smo bili zlasti na Hrvaškem, kjer je prodaja v primerjavi z istim obdobjem lani zrasla za 16 %. To nas hkrati motivira, da v tej regiji več sredstev vložimo v marketinške aktivnosti," pravi Marián Šefčovič, direktor podjetja Radenska d.o.o.

V prvih šestih mesecih je Skupina svojim delničarjem izplačala dividende v višini 16,2 CZK (češke krone) na delnico, kar je najvišja vsota v zgodovini delovanja Skupine. Danes je skupščina delničarjev odobrila zmanjšanje osnovnega kapitala, kar naj bi Skupini omogočalo, da tudi v prihodnosti nadaljuje z odzivno dividendno politiko.

"Ta sezona visoko presega vsa pričakovanja," je Daniel Buryš navdušen nad trenutnim razvojem in nadaljuje: "zato bomo po koncu tretjega četrtletja prevrednotili svoja pričakovanja glede letnih rezultatov."



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo