V Kuršincih so pričeli z urejanjem vodnega izvira Kršovščak

Izvir, ob katerem naj bi krščeval sveti Metod, želijo vključiti v turistično ponudbo kraja

Branko Košti, sobota, 27. oktober 2018 ob 16:03
Urejanje vodnega izvira Kršovščak

Urejanje vodnega izvira Kršovščak

Člani TD Mala Nedelja – Radoslavci so pričeli z urejanjem vodnega izvira Kršovščak v vasi Kuršinci, kateri je že vrsto let opuščen. Prva pitna voda, ki je po vodovodnih ceveh pritekla v nekatere domove pri Mali Nedelji, je privrela iz tega izvira. S širjenjem vodovodnega omrežja in s tem potrebe po večjih količinah vode ter izgradnjo novih zajetij, je Kršovščak izgubil svoj pomen in je počasi zaraščal.

Izvir Kršovščak ni le eden izmed številnih izvirov vode, ki so pred izgradnjo vodovoda služili vaščanom kot vir oskrbe s pitno vodo, ob njem pa se je odžejala tudi marsikatera domača in divja žival, ampak ima, po ljudskem izročilu, tudi zgodovinski pomen. V 9. stoletju, v času, ko sta po takratni Kocljevi kneževini oznanjevala krščansko vero sveta brata Ciril in Metod, naj bi eden od njiju, verjetneje sv. Metod, krščeval ob tem izviru. Od tod tudi ime Kršovščak. Ravno na podlagi tega ljudskega izročila, so se v turističnem društvu že pred več leti odločili urediti izvir in njegovo okolico, ter ga vključiti v turistično ponudbo kraja. Zaradi dolgotrajnih dogovarjanj z lastnico edinega zemljišča, po katerem je možen dostop, so z deli pričeli šele sedaj in, kot nam je povedal vodja del Sandi Kšela, upajo na čim več lepih jesenskih dni, da bodo lahko pred zimo postorili čim več.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo