Najbolj prleška komedija polni dvorane

Avtorska komedija Gostüvejnska štorija se odvija v lokalnem prleškem narečju in je s strani občinstva izjemno sprejeta ter polni dvorane do zadnjega kotička

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. november 2019 ob 13:35
Gostüvejnska štorija

Gostüvejnska štorija

Odmevna in aktualna najbolj prleška, avtorska komedija "Gostüvejnska štorija" se odvija v lokalnem prleškem narečju in je s strani občinstva izjemno sprejeta ter polni dvorane do zadnjega kotička. Zadovoljen krohot in spontani aplavzi se razlegajo skozi celotno dve urno predstavo, ko se spletke na domačem dvorišču Vančevih kar vrstijo. Vzhičeno občinstvo še več dni po predstavi evforično opisuje doživetje med komedijo, česar so igralci zelo veseli, saj je to najboljše priporočilo za nadaljnjo polnjenje dvoran. Kajti njihova sezona se je komaj začela in že v novembru jih lahko zasledimo v Beltincih (16.11.), v mestni četrti Rogoznica na Ptuju (23.11.) ter v Osluševcih (30.11.). Toplo priporočamo, da jih obiščete na njihovi facebook strani Gledališka sekcija Kulturnega društva Obrež in preverite njihove nadaljnje aktivnosti.

Od kod izvira Goštüvejnska štorija?

Obrež je manjše naselje v nič kaj veliki občini Središče ob Dravi, a v tej majhni skupnosti živijo marljivi ljudje z veliko mero odločnosti, zagnanosti ter volje do ustvarjanja. Temu pričajo številna uspešna društva v katera je prepletena peščica ljudi, ki s svojim prostovoljnim delom piše zgodbe uspeha. Eno takih društev je tudi Kulturno društvo Obrež, ki premore tri sekcije. Gledališka sekcija, pevke ljudskih pesmi in folklora so aktivni skozi vse leto ter nizajo nastope širom Slovenije ter v tujini. Tokrat si pod drobnogled vzemimo Obrežke gledališčnike.

Torej, kdo so gledališčniki iz Obreža?

Njihove korenine segajo že 45 let nazaj v sam začetek delovanja društva, ko je bilo ustvarjeno vrsto velikih predstav od Desetega brata do Socialističnega kulaka. Pa vendar je v zadnjih letih vajeti prevzela osvežena, pomlajena ekipa. Z ustvarjanjem predstav za otroke si prizadevajo biti poučni in predvsem zabavni. Za odraslo publiko zaenkrat ustvarjajo izključno komedije, saj imamo dan danes ljudje zelo stresen vsakdanjik, zato sproščen smeh med ogledom komedije na ljudi vpliva nadvse sproščujoče in blagodejno. V njihovih predstavah se dotikajo starih običajev in šeg ter se trudijo ohranjati domače narečje. Tako pokrivajo praznike kot recimo Martinovo - krst mošta, Miklavževanje, praznično obdarovanje otrok s prihodom dedka Mraza, Katarinino - šib šab. Ne izostanejo niti navade kot so koline in žetev ter običaj prihoda po nevesto. Odmevni sta celovečerni predstavi Nežka se moži in sveža že omenjena Gostüvejnska štorija. In prav slednja je avtorsko delo vodje gledališke sekcije, Boštjana Kuhariča in je bila spisana namensko za njihovo skupino. V nastanek, od ideje o lastni komediji, do uprizoritve je bilo vloženo kar 15 mesecev truda. Kot priča uspešnost po prvih uprizoritvah, so vloge 11im igralcem resnično pisane na kožo. Režijo Boštjana Kuhariča pa tudi ni za spregledati, saj pohvalne besede kar dežujejo tako od občinstva in medijev, kot tudi od JSKD sodelavcev.

Najbolj prleško komedijo, katera je zaradi sproščene, nekoliko navihane in iskrive odrasle vsebine označena z 12+ si je vsekakor vredno ogledati in jo priporočamo.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje