Ravno to si zdaj želimo: eno normalno novo leto

Ste pripravljeni na novoletni zaključek? Preko videokonference mislim…

Svetlana Oletič, nedelja, 27. december 2020 ob 09:00

Ste pripravljeni na novoletni zaključek? Preko videokonference mislim… Urediti se morate samo od pasu navzgor, spodaj pa imate lahko pižamo ali trenirko. Edino, če mislite plesati pred kamero, takrat si rabite popolno opravo. Pripraviti si morate kozarec svoje najljubše pijače, da bo pogovor lažje stekel in da lahko nazdravite s prijatelji.

Virtualni zaključki so postali praksa tega meseca. V Nemčiji lahko celo najamete voditeljico ali napovedovalko. Baje so zelo iskane ta hip. Dobra stvar teh zaključkov je, da lahko vsak pride z besedo na dan in nekaj pove, kar včasih na teh zabavah ni mogoče…

Na lanske zaključke me spominjajo samo slike, na katere nas spomni facebook. Zdi se kot bi bilo sto let nazaj, ne lani. Ne morem verjeti, da smo lahko sedeli čisto skupaj, brez mask, plesali z osebo, ki ni član našega gospodinjstva in nas ni skrbelo, kje je najbližje razkužilo.

V tem tednu je bil zanimiv dan 21.12. 2020. V primeru lepega vremena bi na nebu lahko opazovali izjemen astronomski pojav. Šlo je za tako imenovano konjukcijo, ko sta bila planeta Jupiter in Saturn tako blizu, kot nista bila že od leta 1623. Planeta sta bila poravnana in sta bila videti z Zemlje kot ena velika zvezda. Ta dan je bil najkrajši, trajal je natančno osem ur, ampak naj bi bil najbolj ploden in izjemno napolnjen z energijo.

Dan, ki je bil ravno toliko zanimiv že glede na petkratno zaporedje dvojk 22.12.2022. V tem dnevu bi lahko spremenili svojo usodo s pomočjo ognja. Numerologi so priporočali naslednji ritual: na listke je bilo treba napisati vse, kaj se je zgodilo nedobrega v preteklem letu, potem te listke zmečkati in jih sežgati v skledi. Pepel pa potem nekje raztresti. Istočasno je bilo treba napisati, kaj želimo od Novega leta in tudi to sežgati na podoben način. In če v to verjamemo, se bo to tudi zgodilo. Vsaka naša želja naj bi se manifestirala. Po obredu bi naj dobili novo energijo, potrebno za premagovanje težav. To smo počeli tudi doma z otroki, mlajšim je bilo všeč, ne zaradi obreda samega marveč zaradi tega, da se je dogajalo nekaj novega in da so lahko dobili v roke šibice… Pepel smo potem demonstrativno vsipali iz balkona na zeleno travo…V numerologiji številka 2 pomeni odvisnost od ljudi. Sama imam v svojem numerološkem zapisu kar nekaj dvojk. Se pravi, sem kar odvisna… oziroma dobivam energijo od ljudi in brez njihove reakcije ne morem živeti, čeprav pogosto to zanikam.

Po čem si bomo zapomnili preteklo leto? Je sploh kaj dobrega, da to izpostavimo? Mislim, da ne… Zame se je začelo v kombiju Gooptija, ko sem sama odprla šampanjec, ki sem ga kupila v Duty free shopu… Med odpiranjem šampanjca sem se malo polila in sem poskušala to malo počistiti z vlažilnimi robčki. Vračala sem se iz Ukrajine. Bila sem popolnoma sama, razen seveda šoferja, ki me je včasih malo pogledal med vožnjo…

Osnovna šola Mala Nedelja je letos objavila filmček z nastopi otrok oz. virtualni praznični koncert »Praznična čarovnija«. Božične pesmi otrok, se slišijo tako prisrčno in ganljivo, da kar izvabijo solze na obraz. Otroci ostanejo otroci. Ne glede na vse se znajo prilagoditi nastali situaciji in to sprejeti kot danost. Znajo ohraniti vedrost duha in življenjsko radost, ki je mi, odrasli, pač ne znamo. V tem času bi lahko oni postali naši učitelji in mentorji. Ko gledam svoja otroka, ki brezskrbno plešeta na ritme božičnih melodij ali pišeta zelo dolg seznam družabnih iger, ki se jih moramo igrati na božični večer, mi postane toplo pri srcu. Vse je že pozabljeno. Šola na daljavo, karantena, prepoved druženja in vse drugo, ki jih je spremljalo v tem času. Popolnoma se osredotočijo na božič, na ta pravi, normalni božič in s tem dejansko dvignejo njegov pomen.

V tem tednu se je zaključil že šesti 28-urni dobrodelni maraton Radia1 in dm-a, ki je postregel z rekordom in povzročil pravo evforijo med ekipo Denis Avdić Showa!

Letos je bilo zbranih neverjetnih 1.037.313,54 evrov. Lani je bilo tega denarja skoraj trikrat manj…Ob razglasitvi zneska so tekle številne solze sreče, tudi moje.

Letos se vsi zavedajo, kako težko leto je za nami in zato je še bolj pomembno, da pomagamo družinam v stiski. In to je Slovenija storila na najlepši možni način.

Voditelji Denis Avdić je rekel naslednje: »Slovenija je svetovni prvak, Slovenija je najboljša na svetu, Slovenija je majhna, a zato toliko bolj srčna, solidarna! Ker otroci pomagajo otrokom in nekoč bomo znani po svetu po tem, da nikomur v državi ne pustimo, da bi bil brez pudinga. Ljudje dajte si čestitat, tudi letos nam je uspelo. Pa sem rekel, da ne bom jokal. Lepe praznike vam želim in eno normalno leto 2021.«

Ravno to si zdaj želimo: eno normalno novo leto. Ne rabimo nobenih presežkov. Samo normalno življenje nazaj. Želimo iti v službo, želimo, da otroci hodijo v šolo…Želimo se družiti s prijatelji ob pitju kavice v gostilni ali doma…Želimo iti v trgovine, v kino, v toplice, v fitnes…Želimo voščiti srečno novo leto sodelavcem z objemom in s stiskom rok…Želimo si biti zdravi…Saj ne zahtevamo preveč?..

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47