Se za Dvorec Jeruzalem obetajo lepši časi?

Občina Ljutomer si bo prizadevala, da si bosta tako dvorec kot njegova okolica ponovno pridobila sloves, ki si ga zaslužita in jima glede na njuno lepoto tudi pripada.

Prlekija-on.net, nedelja, 3. januar 2021 ob 10:001
Dvorec Jeruzalem sameva že nekaj let

Dvorec Jeruzalem sameva že nekaj let

Dvorec Jeruzalem, ki je v lasti Občine Ljutomer, je bil v začetku leta 2005 z najemno pogodbo oddan v najem za 50 let. Najemnik je bila družba Puklavec Family Wines d.o.o. Ormož, podnajemnik pa IGD Holermuos investicijsko gradbena družba d.o.o. - v stečaju. Najemnik in podnajemnik sta v nepremičnine vlagala, vlaganje pa naj bi se upoštevalo pri najemnini. Pisni sporazum o višini vlaganja med strankami nikoli ni bil dosežen, saj je vsaka stranka razmerja priznavala drugačno višino vlaganja, in sicer od 1,2 milijona evrov do več kot 2,3 milijona evrov.

Zaradi stečaja podnajemnika so se pričeli pogovori o smotrnosti nadaljevanja najema po obstoječi pogodbi. Decembra 2017 je bil na seji Občinskega sveta Občine Ljutomer sprejet sklep o pristanku na soglasje za mediacijo ter o zagotovitvi sredstev za povračilo vlaganja v objekt in opremo. Pogajanja so trajala več kot dve leti in pol, v začetku v okviru mediacijskega postopka, potem ko ta ni bil uspešen, pa so se nadaljevala neposredno med strankami. V drugi polovici junija 2020 so vse stranke razmerja podpisale Sporazum o ureditvi spornih razmerij v zvezi z Dvorcem Jeruzalem, Dogovor o uporabi parka (Fischerauerjevega vrta) in Dogovor o predaji posesti Dvorca Jeruzalem in opreme.

Dvorec Jeruzalem

Občina prodaja Dvorec Jeruzalem


Uredila so se vsa razmerja med pogodbenimi strankami

Po odpečatenju dvorca s strani Finančne uprave Republike Slovenije konec junija 2020 - dvorec je bil za takratnega uporabnika zapečaten novembra 2019 - ga je Občina Ljutomer ponovno prevzela v posest. "Na novo smo uredili varovanje objekta, z zamenjavo ključavnic preprečili nadaljnje povzročanje škode in delno uredili ter očistili okolico stavbe. Po pridobitvi soglasja stečajnega sodišča k sporazumu in soglasja ministrstva k najetju kredita je bila 30. oktobra 2020 na sodišču v Ljutomeru, podpisana še sodna poravnava, s katero so se uredila vsa razmerja med pogodbenimi strankami. Najemno in podnajemno razmerje sta prenehali veljati, najem se je izbrisal iz zemljiške knjige, sklenjen pa je bil tudi dogovor o preostanku neporačunanega revitalizacijskega vložka v višini 545.000 evrov, ki se ga je zavezala plačati Občina Ljutomer. Na javni dražbi v okviru stečajnega postopka sta bila odkupljena tudi vsa oprema in drobni inventar v višini 41.494,44 evra. Vse obveznosti so bile že poravnane," ob tem sporočajo iz Občine Ljutomer.

Sedaj je v pripravi cenitev višine tržne najemnine za Dvorec Jeruzalem, po pridobitvi cenitve pa bo pripravljeno in objavljeno javno zbiranje ponudb za oddajo Dvorca Jeruzalem v najem. "Prizadevali si bomo, da si bosta tako dvorec kot njegova okolica ponovno pridobila sloves, ki si ga zaslužita in jima glede na njuno lepoto tudi pripada," še ob tem pravijo na Občini Ljutomer.

Dvorec Jeruzalem

Dvorec (ne) odhaja


Dvorec Jeruzalem

Puklavec ni zainteresiran za nakup Dvorca Jeruzalem


Dvorec Jeruzalem

Z Dvorcem Jeruzalem sedaj upravlja družba P&F Jeruzalem Ormož


Dvorec Jeruzalem

P&F mora Dvorec Jeruzalem predati IGD Holermuos



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo