Končno se je tudi učencem v Šalincih posvetilo na postaji

Na avtobusni postaji, kjer se vsako jutro zbere nad 10 šolarjev za prevoz na Osnovno šolo Križevci, je zasvetila prva javna svetilka v naselju in to moderna, solarna, obrnjena tako, da osvetljuje postajališče in le še dobro polovico cestišča.

Janče Gartner, sreda, 28. april 2021 ob 08:08
Javna razsvetljava v Šalincih

Javna razsvetljava v Šalincih

Tiho se je zgodilo! Nikjer objavljeno, ker pa menim, da je to le izjemen dosežek za kraj, sem se po dolgem času le odločil napisati o tem, da zvedo tudi drugi. Na avtobusni postaji, kjer se vsako jutro zbere nad 10 šolarjev za prevoz na Osnovno šolo Križevci, je zasvetila prva javna svetilka v naselju in to moderna, solarna, obrnjena tako, da osvetljuje postajališče in le še dobro polovico cestišča. Dolga leta smo se naprezali, da bi končno dobili tudi javno razsvetljavo, pa pločnik, pa cestne oznake, pa kulturni prostor, pa .... In prva je postavljena enostavna a učinkovita svetilka, ki bo povečala varnost otrok, starejših in tudi drugih udeležencev na cestišču. Ne poznam naselja v ravnini naše občine, ki bi bila brez razsvetljave, pa tudi preko Mure nisem opazil takega kraja. A za novost sem zvedel zgolj slučajno, ko sem naletel na zapis, da je v Šalincih, kot v Las Vegasu in to zaradi ene solarne svetilke, ki gori celi čas temnega dela dneva, oziroma, dokler se baterija ne sprazni. Večkrat sem bil v Las Vegasu, sredi puščave, kjer se od javne in hotelske razsvetljave sveti daleč naokoli, a verjemite mi, da ta naša osvetlitev zaostaja za tisto tam za stoletja. Poleg tega, da je tam osvetlitev tudi na sonce, je po novem tudi na pešce, ki s hojo po senzorjih proizvajajo elektriko. Še v Mariboru je zasvetila prva javna svetilka pred 133 leti in v Ljubljani 123 leti. Zakaj torej nebi tudi mi počasi sledili drugim, ki jim je mar za skupni napredek in varnost ter pohvalili tiste, ki so končno uspeli to doseči!

Našo predsednico KS in ostale občinske svetnike smo postavili v položaj, ko ne vedo, zakaj po letih prošenj in dokazovanj, nato kritika, ko so končno vsaj nekaj odobrili. To vprašanje je namreč bilo na zadnji seji občinskega sveta in začudenja in slabe volje ni manjkalo. Kako bodo naše upravičene želje in pričakovanja obravnavali v bodoče?

G.J.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47