Slovenija med 10 najboljšimi reprezentancami stare celine v footgolfu

Brez razmišljanja lahko zapišemo, da se slovenski footgolf strmo vzpenja je ob zaključku EP povedal Anglež Paul Oliver, ključna oseba v svetovnem footgolfu.

Prlekija-on.net, torek, 5. oktober 2021 ob 13:56
Footgolf ekipa Slovenije

Footgolf ekipa Slovenije

Slovenija je dosegla odlično deseto mesto med 16-imi udeleženkami na evropskem prvenstvu v footgolfu, ki ga je letos v svoji tretji izvedbi gostil madžarski termalni center Bük, kjer je reprezentanca Slovenije igrala na dveh vzorno urejenih zelenicah. Uvrstitev med TOP 10 reprezentanc v Evropi odpira Sloveniji vrata za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 v vseh posamičnih kategorijah in tudi po ekipnem sistemu Match play, ki ga bo v Walt Disney Resortu v Orlandu na Floridi organizirala svetovna footgolf organizacija FIFG in ameriška footgolf zveza US Footgolf Federation.

Brez razmišljanja lahko zapišemo, da se slovenski footgolf strmo vzpenja je ob zaključku EP povedal Anglež Paul Oliver, ključna oseba v svetovnem footgolfu. Videl je velik slovenski dvig v kvaliteti in organizaciji v primerjavi z letom 2019, kjer so se slovenski tekmovalci šele učili sistema Mach play (dvojice in enojice) tekmovanja v footgolfu. To so zagotovo dokazale odlične igre na evropskem prvenstvu, ki so se v maratonskem slogu končale s ponovno zmago Anglije, ki je v finalu premagala Francoze. Prav stari in novi evropski prvaki, pa so bili edini, ki so premagali naše fante in to v povsem izenačeni borbi, do zadnje luknje. Zato ni čudno, da so si Angleži po koncu prvenstva prav z našo izbrano vrsto izmenjali drese, kot spomin na izjemno footgolf predstavo.

Izbranci selektorja Simona Detellbacha so v skupinskem delu najprej remizirali z Švedsko 3:3. Nato pa so si v napetem in atraktivnem dvoboju z Norveško, slednji je bila sreča naklonjena v zadnjem udarcu, razdelili točke. V nadaljevanju prvenstva so najprej premagali Irsko, nato pa v pomembnem dvoboju za TOP 10, premagali še favorizirano reprezentanco Španije. V igri za deveto mesto so po rednem delu remizirali z Luksemburgom, nato pa v razigravanju nesrečno izgubili in na koncu zasedli deseto mesto, kar je roko na srce, velik uspeh. Naši fantje so v primerjavi z nekaterimi reprezentancami, v katerih kar mrgoli profesionalcev, popolni amaterji. Razen tega so vse stroške (nekaj sredstev so zbrali s pomočjo sponzorjev) z evropskim prvenstvom pokrili sami. Toda s kašnim ponosom in srcem so branili barve svoje domovine, je bilo vidno na vsakem koraku. Pomembno je omeniti zelo pomembno vlogo Iana Emeršiča iz Ptuja, ki je bil med igralci izbran za kapetana reprezentance. Njegovi podaljšani roki v 25-članski ekipa pa sta bila Bovčan Simon Sladič in Dejan Novak iz Ptuja. Slovenska ekipa ni ničesar prepuščala naključju in zato tudi uspeh in čestitke ostalih udeležencev prvenstva ni izostal. Ocena je bila enotna, Slovenija se je povsem znebila outsajderskega vzdevka in bo v prihodnje zelo trd nasprotnik vsem najboljšim reprezentancam. Tudi ženske in seniorji, ki so tokrat prvič nastopili na evropskem prvenstvu, so prikazali dobro igro na svoji krstni predstavi. Ena uvrstitev med prvo dvajseterico med ženskami in štiri uvrstitve naših seniorjev med najboljših 30 igralcev stare celine, so rezultati, ki odpirajo vrata na največja tekmovanja po vsem svetu.

Slovensko odpravo so sestavljali: Ian Emeršič - kapetan, Boštjan Pek, Dejan Novak - pom. kapetana, Mihael Wajs, Dean Bon, Nik Kolar, Iztok Ogrizek, Damijan Kaučič, Simon Sladič - pom. kapetana, Viktor Belak, Miha Lešnik, Damijan Turk, Endi Curk in Primož Zorč, Simon Detellbach - trener. Ženske: Sabina Huber in Nina Marič. Seniorji: Renato Hvalec, Vasja Kovač, Milan Kristovič in Nani Franc Matjašič. Staf: Nejc Bedrač, Matija Brodnjak, Miran Perič in Matija Goričan - fizioterapevt. Izkušnja iz EP leta 2019, ki je potekalo v angleškem Oxfordu je bila dobra popotnica, saj se je ekipa Slovenije tokrat zelo dobro pripravila na tekmovalni del.

Maratonsko prvenstvo v footgolfu

Statistika je pokazala, da je vsak igralec na celotnem prvenstvu, v povprečju udaril kar 430 udarcev dolgih 50 metrov, prehodil okoli 80 kilometrov, prebil na igrišču 22 ur in to v pičlih šestih dneh. Seveda pa k temu ni prišteta vsa potrebna koncentracija, taktične odločitve, vremenski pogoji (predvsem veter je mnogokrat krojil usodo) in seveda fizična priprava vsakega posameznega tekmovalca. Tako, da si naši fantje, dekleta in seniorji že iz tega vidika zaslužijo vse pohvale, saj igrajo na amaterskem nivoju in hodijo v službe. Tekmovanje pa zahteva vrhunsko pripravljene tekmovalce, tako fizično kot psihično.

Rezultati Slovenije - ekipno Match play:

Uvodne borbe:
Slovenija : Anglija 1:4,
Slovenija : Švedska 3:3,
Slovenija : Norveška 2:2,

Končnica prvenstva:
Slovenija: Irska 3:1,
Slovenija : Španija 4:1,
Slovenija Luksemburg (3:3) dodatno razigravanje 3:4

Končna lestvica: 1. Anglija, 2. Francija, 3. Slovaška, ...10. Slovenija

Končne uvrstitve posameznikov:
Ženske: 1. Sophie Brown 311 udarcev - Anglija, 2. Claire Williams 312 - Anglija, 3. Rebeka Režna 317 - Slovaška, ..19. Nina Marič 344 in 33. Sabina Huber 388 - obe Slovenija

Senoriji: 1. Michale Wilkes 282 udarcev - Nizozemska, 2. Michael Carozzi 285 - Francija, 3. Robert Tajtyti 285 - Madžarska, 19. Vasja Kovač 303, 25. Milan Kristovič 309, 27. Renato Hvalec 311, 30. Nani Franc Matjašič 315 (vsi Slovenija)

Spoštovanje na vsakem koraku

Čeprav z mnogo izkušnjami, tako iz organizacijskega pogleda, kot samega tekmovanja na velikih tekmah, je EURO Footgolf spet nekaj novega, posebnega. Na svojevrsten način, s svojo specifiko, s svojo taktiko, obkrožen tako z izkušnjami, kot s faktorjem sreče, ki je še kako vpet v celotno dogajanje. Od močnega dolgega udarca, do natančnega, kjer na kratko pokošeni golf zelenici odločajo milimetri. Koncentracija, brez katere enostavno ne gre. Komunikacija med igralci je tako različna, da je enostavno ne moreš predvideti. Ena žoga, ena luknja, en udarec ti lahko odpre nebesa ali te vrže v pekel. Igra, ki ima preprosto vse, kar si lahko zaželiš in česar sploh ne pričakuješ (vodne ovire, vetrovni pogoji, dež,...).

"Nastop na evropskem prvenstvu je ena velika dragocena izkušnja, če se le hočeš še kaj naučiti. Tudi za nas, ki nam tako kilometrine v športu, kot različnih izkušenj, ne manjka. Toda ta je nova, ponavljamo, »nova«! V njej so zbrani vsi občutki, tako dobri kot slabi, besni in veseli ter hladni in topli. Reprezentanca Slovenija pa, ena luštna dobra družina, za katero se bo še slišalo, saj sili na vrh s hitrostjo, ki se je niti sami ne zavedajo. In nobena senzacija ne bo, ča bo kmalu pristala čisto na vrhu. Hrabro, častno, z dvignjeno glavo in ponosno. Prišli smo kot outsajderi, odšli pa smo, kot organizirana ekipa z velikim spoštovanjem in velikim srcem!" je še ob tem zapisal Nani Franc Matjašič.

Več informacij lahko najdete na: www.eurofootgolf21.com in na Facebook strani: Footgolf Slovenia. Vsi, ki pa bi se želeli preizkusiti v igri footgolfa, pa lahko obiščete Bovec, Ljubljano - Stanežiče, Olimje, Radence ali Ptuj, kjer vas bodo na golf igriščih z veseljem popeljali v svet footgolfa.

Foto: Matija Brodnjak/Movio



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport