»Mi smo povedat prišli, da sv. Florjan svoj god slavi!«

Po dveh letih so ponovno v živo zazvenele pesmi v čast sv. Florjanu, ki so zbranim gasilcem in gasilkam ogrele srca ter dale novih moči za nesebično pomoč tudi v prihodnje.

Aleksandra Papež, petek, 6. maj 2022 ob 19:32

Maša v zahvalo, čast in priprošnjo Sv. Florjanu

Gasilci in gasilke, ki v okviru več gasilskih društev delujejo na območju Občine Apače pri Gornji Radgoni so se po dveh letih ponovno v velikem številu zbrali ob godu svojega zavetnika sv. Florjana.

Od gasilskega doma v središču občine do cerkve Marije Vnebovzete v Apačah so jih z udarnimi koračnicami pospremili člani Pihalnega orkestra Apače. V sprevodu se jim je pridružil tudi domači župnik Janez Ferencek, ki je član gasilskih vrst že več kot 20 let.

Tudi maša v zahvalo, čast in priprošnjo Sv. Florjanu, ki jo je daroval prej omenjeni Janez Ferencek, je bila posebej slovesna, saj so bili v cerkvi zbrani gasilci domačih društev pa tudi drugih gasilskih društev iz bližnje okolice. Med mašo je prepeval Mešani cerkveni pevski zbor Apače, tri pesmi v čast Sv. Florjanu pa so zapeli tudi t.i. florjanovi pevci. Franc Maher, Marjan Majhenič, Franc Tement, Vili in Tomas Jaušovec ter Florjan Grobnik so zapeli tri florjanovske kolednice. »Florjanovco je od hiše do hiše pel že moj dedek, za njim oče, več kot trideset let pa jo v družbi drugih pevcev pojem že jaz, v preteklosti smo peli od vrat do vrat v domačem kraju pa tudi sosednjih. Veliko lepih spominov smo nabrali ob gojenju tega običaja.« je povedal Vili Jaušovec, ki skupino v pripravi na florjanovo tudi vodi.

S klikom na zgornji video bo ena izmed zelo starih florjanovih kolednic zazvenela tudi pri Vas doma.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!« pa hvaležno kličemo našim gasilcem, ki se prostovoljno trudijo in velikokrat tudi žrtvuje za nas ter nam nesebično priskočijo na pomoč.




Več v Kultura in izobraževanje