V delno obnovljeni Veberičevi domačiji v Seliščih odprli razstavo podarjenih likovnih del za novi civilni dediščinski sklad DOTA.Si

Zbrana sredstva na stalni spletni avkciji bodo namenjena obnovi Veberičeve domačije, Mežnarije v Kropi in Slovenčevega stroga v Rutu nad Baško grapo.

Branko Košti, sobota, 22. julij 2023 ob 08:41
Razstava podarjenih likovnih del na Veberičevi domačiji

Razstava podarjenih likovnih del na Veberičevi domačiji

Gibanje Kultura - Natura Slovenije, ki ima sicer sedež v Kropi na Gorenjskem, je nevladno prostovoljno civilno gibanje, ki podpira, vzpodbuja in povezuje posameznike in civilne pobude na področjih raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine/krajine. S svojimi dejavnostmi širi zavest in znanja o dediščinskih vrednotah med prebivalstvom na skupnem slovenskem kulturnem in etničnem prostoru.

Gibanje, katerega vse od ustanovitve vodi Slavko Mežek, je močno prisotno tudi v Prlekiji, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. Kropa in Sveti Jurij sta namreč povezana skozi življenjsko zgodbo Kristine Šuler, učiteljice in pesnice iz Krope, ki je od leta 1901 do 1929 poučevala na Stari Gori, Slavko Mežek pa osebno z Veberičevo domačijo v Seliščih, ker je bil leta 1976 tam na prvem taboru Glasbene mladine Slovenije. Prišlo je do dogovora, da gibanje Kultura - Natura Slovenije ob pomoči Občine in lastnika, akademskega slikarja Lojzeta Veberiča, poskuša domačijo obnoviti in oživiti, ne le stavbo, predvsem njene vsebine.

Z namenom nadaljevanja obnov, poleg Veberičeve domačije še Mežnarije v Kropi in Slovenčevega stroga v Rutu nad Baško grapo, je bil ustanovljen novi civilni dediščinski sklad (heritage fund) DOTA.SI. Sredstva za polnjenje sklada se bodo, med drugim, zbirala na stalni spletni avkciji podarjenih likovnih del. Likovna dela so za ta namen podarili Valentin Oman, Gustav Januš, Karl Vouk, Emerik Bernard, Aleksander Červek, Lojze Logar, Lojze Adamlje, Zdravko Dolinšek, Joni Zakonjšek, Nika Hafner, Saba Skaberne, Ana Zadnik, Dora Plestenjak, France Slana, Peter Adamič, Johman Franc, Stanislav Bricman, Lojze Veberič, Vesna Veberič, Špela Neomi Levovnik, Vlado Sagadin, Adi Arzenšek, Zdravko Patty, Irena Skotnik, galerija Hest, galerija Ažbe (Ljubljana) in galerija Čevdr (Kropa). Dela so bila razstavljena v soboto, 15. julija, v delno obnovljeni Veberičevi domačiji v Seliščih, od koder bodo premeščena na sedež združenja v Kropi, kjer bodo na razpolago na stalni spletni avkciji.

V posebnem prostoru je bila urejena tudi knjižnica, katere police so do zadnjega centimetra napolnili samo s podarjenimi knjigami.

Za glasbeno popestritev dogodka sta poskrbela Irena Skotnik in Zdravko Patty, polovica glasbene skupine Bosi.




Več v Kultura in izobraževanje

Učenci OŠ Mala Nedelja v Rakičanu

Učenci Osnovne šole Mala Nedelja obiskali Rakičan

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 20:52
Razstava ročnih del v Veržeju

V Veržeju na ogled tradicionalna razstava ročnih del

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 14:49
Blagoslov prenovljenega križa zaobljube

Blagoslovili prenovljeni križ zaobljube

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 07:33