»Kožuhanje« in zbiranje semen iz buč na domačiji Sovičevih v Nunski Grabi

Ta majhna vasica, ki se nahaja v osrčju narave, ohranja bogato kulturno zapuščino, ki jo domačini in vzgojiteljice prenašajo na mlajše generacije, da ohranjajo tradicijo.

Prlekija-on.net, sreda, 8. november 2023 ob 08:49
Kožuhanje in zbiranje semen iz buč

Kožuhanje in zbiranje semen iz buč

Jesenski dnevi prinašajo v Prlekiji na podeželju vedno obilico tradicionalnih običajev, ki združujejo generacije in ohranjajo kulturno dediščino. Eden izmed takšnih običajev je zbiranje semen iz buč in trganje koruze, ki se zaključi s »kožuhanjem«. Najstarejša skupina otrok, starih 4 do 6 let, z vzgojiteljicama Anito Žižek in Janjo Šendlinger je na domačiji Cvetke Sovič v Nunski Grabi imela to priložnost. Ta majhna vasica, ki se nahaja v osrčju narave, ohranja bogato kulturno zapuščino, ki jo domačini in vzgojiteljice prenašajo na mlajše generacije, da ohranjajo tradicijo. Tudi OŠ Stročja vas je vključena v projekt Erasmus +, ki nosi naslov Kulturna dediščina prihodnosti.

Pri Sovičevih postane jeseni še posebej živahno. Otroci z vzgojiteljicama so zbirali semena iz buč, trgali koruzo in jo tudi »kožuhali.« Zbiranje semen iz buč in »kožuhanje« ni le preprosto delo, ampak tudi priložnost za učenje in spodbujanje otrok k raziskovanju kulturne dediščine. Otroci se naučijo o pomenu ohranjanja starih običajev. Ob tem se učijo tudi o trajnostnem pridelovanju hrane in pomenu, da skrbimo za naravo. To je tudi priložnost, da otroci doživijo, kako delo na kmetiji prispeva k temu, kar damo na krožnik.

Običaji omogočajo otrokom, da se hkrati naučijo pomembnih lekcij o spoštovanju narave, povezovanju s svojimi koreninami ter uživanju v posebnih trenutkih. To je odličen primer, kako se ohranja kulturno dediščino in spodbuja zavest o njej pri mladih generacijah, obenem pa izkazuje spoštovanje do narave in tradicije.

Zapisala: Anita Žižek




Več v Najmlajši