V Središču ob Dravi proti vzpostavitvi izpostave azilnega doma

Na izredni seji so Občinski sveti Občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž soglasno sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi izpostave azilnega doma ter vlado pozivajo, naj sprejme spremembo zakonodaje, da je za vzpostavitev azilnega doma na območju občin obvezno soglasje občine ali posvetovalni referendum.

Prlekija-on.net, četrtek, 14. marec 2024 ob 13:20
Izredna seja občinskih svetov občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž

Župani občin so se za sklic izredne seje odločili zaradi nujnosti sprejetja stališ

Objavil/a Kabelska Televizija Ormož dne Sreda, 13. marec 2024

Skupna seja Občinskih svetov Občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž

V sredo, 13. marca, so se Občinski svetniki občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi zbrali na skupni izredni seji, kjer so obravnavali namero vlade, da vzpostavi začasno izpostavo azilnega doma v Središču ob Dravi in vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov na tem območju. Soglasno so sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi izpostave azilnega doma ter vlado pozivajo, naj sprejme spremembo zakonodaje, da je za vzpostavitev azilnega doma na območju občin obvezno soglasje občine ali posvetovalni referendum. Sklenili so tudi, da bodo začeli zbirati podpise občanov pod peticijo proti postavitvi le-tega. Cilj peticije je, da vlada svoj sklep v celoti prekliče in ponovno preuči druge možnosti in druge lokacije za vzpostavitev azilnega dom.

Občanke in občani lahko na sedežih občin do ponedeljka, 18. marca podpišejo peticijo zoper vzpostavitev azilnega doma v Središču ob Dravi.

Seja je bila zaradi omejenosti s številom mest v dvorani za javnost zaprta. Kljub temu so vsi zainteresirani lahko sejo spremljali v živo pred dvorano Sokolana, saj je v sodelovanju s KTV Ormož bil zagotovljen prenos seje na veliko platno. Sejo je spremljalo okoli 300 občanov in občank, zbralo se je tudi nekaj prebivalcev iz sosednjih hrvaških občin, ki vsi skupaj nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma. Zbrani so imeli tudi možnost zapisati vprašanja, na katera sta odgovarjala gosta, direktorica Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj in direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič.

Sprejemni center v Središču ob Dravi leta 2015

Občine izrazile nestrinjanje z odločitvijo vlade do vzpostavitve azilnega doma v Središču ob Dravi


Vztrajajo, da se satelitski urgentni center zagotovi tudi v Ormožu

Druga točka na seji pa je bil nov načrt vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov, ki so bili določeni z Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024. Vlada je namreč z Uredbo določila število satelitskih urgentnih centrov, in skupaj jih je tako za celo Slovenijo predvidenih samo 15. Na podlagi objavljenega seznama satelitskih urgentnih centrov je razvidno, da za vzhodni del Slovenije ni predviden noben satelitski urgentni center. Na sejo s strani ministrstva za zdravje sicer ni bilo nikogar od povabljenih gostov.

Občinski sveti tako zahtevajo spremembo Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 (Uradni list RS, št. 14/24) ter vztrajajo, da se na podlagi nove Uredbe zagotovi vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov tudi na območju Podravja, natančneje v Ormožu.

Ministrstvo za zdravje pozivajo, naj premisli o posledicah, ki jih prinaša Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024. "Naše občanke in občani so enakovredni državljani in si zaslužijo enakovredno zdravstveno oskrbo. Ne želimo in ne smemo si dovoliti, da se niti za trenutek, v primerjavi z ostalimi deli Slovenije, počutijo manjvredno, v strahu za življenje in v negotovosti ali bo nujna medicinska pomoč prispela pravočasno. Ko gre za življenje šteje vsaka sekunda, vsak si zasluži kvalitetno in hitro oskrbo, vsak si zasluži priložnost za življenje in vsak državljan je enak. Ne želimo, da se že tako dolga pot do pomoči, še podaljša," so si bili enotni svetniki.

Občanke in občani lahko podpišejo peticijo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra Ormož, ki jo je na sedežih občin mogoče podpisati še do ponedeljka, 18. marca.

Celotno sejo si lahko ogledate v videu.

Središče ob Dravi

Vlada načrtuje vzpostavitev izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi, kjer pa o tem niso bili obveščeni





Več v Politika