Minister Poklukar obiskal Središče ob Dravi, občani ponovno izrazili nestrinjanje glede azilnega doma

Dotaknili so se tudi za občane pereče tematike, in sicer vzpostavitve začasne izpostave azilnega doma na območju Središča ob Dravi, čemur občani še vedno nasprotujejo, kar so z glasnimi protesti izrazili tudi ob prihodu ministra pred občino.

Prlekija-on.net, torek, 9. april 2024 ob 19:35
Minister Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta se v torek mudila na delovnem obisku na območju Policijske uprave Maribor.

Obiskala sta Policijsko postajo Ormož in se sestala z županom Občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico. Skupaj so si ogledali območje nekdanjega mejnega prehoda Središče ob Dravi. Govorili so o varnostnih in migracijskih razmerah.

Vodstvo Policijske uprave Maribor in Policijske postaje Ormož je ministra in generalnega direktorja policije seznanilo z varnostno problematiko na tem območju. Po ministrovih besedah je ocena dobra, »je pa res, da se je v zadnjih treh mesecih nekoliko povečalo število nezakonitih prehodov meje«. V primerjavi z občino Brežice so tukaj številke bistveno nižje. Letos so na tem območju zaznali okrog 300 nezakonitih prehodov meje, kar pa kaže na bistveno povečanje v primerjavi z lanskim letom. »Kot sem že omenjal pred časom, nezakonite migracijske poti vodijo tihotapci, ki iščejo različne poti preko držav Zahodnega Balkana,« je povedal minister. Glavna pot je še vedno na območju Policijske uprave Novo mesto, glede na trend pa se odpira tudi na tem delu Slovenije. »Policijska uprava Maribor je pri tem zelo učinkovita.« V zadnjem času slovenska policija zaznava večje število državljanov Sirije, Afganistana in Turčije, ki nezakonito prehajajo mejo in si želijo proti ciljnim državam, na primer Avstriji in Nemčiji.

Skupna seja Občinskih svetov Občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž

V Središču ob Dravi proti vzpostavitvi izpostave azilnega doma


Minister Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi
Minister Boštjan Poklukar v Središču ob Dravi, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Občani nasprotujejo azilnemu domu

Na sestanku z županom Občine Središče ob Dravi Tonijem Jelovico je beseda tekla o varnostnih razmerah. Dotaknili so se tudi za občane pereče tematike, in sicer vzpostavitve začasne izpostave azilnega doma na območju Središča ob Dravi, čemur občani še vedno nasprotujejo, kar so z glasnimi protesti izrazili tudi ob prihodu ministra pred občino.

Minister je povedal, da je zadovoljen z obiskom. Čeprav z županom skupnih stališč glede začasnih azilnih kapacitet nista našla, pa bosta z dialogom o varnosti nadaljevala. »Slovenska policija izvaja svoje poslanstvo zelo dobro,« je poudaril minister ter omenil tudi intenzivno mednarodno sodelovanje in okrepljeno tristransko sodelovanje s Hrvaško in Italijo v obliki mešanih patrulj. Za namen razbijanja poslovnih modelov kriminalnih tihotapskih združb nekatere države, med njimi tudi Slovenija in Hrvaška, intenzivno sodelujejo tudi z agencijo Europol.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je bil s slišanim, da so na tem območju izredno zadovoljni z delom policije in ustrezno koncentracijo policistov, zadovoljen in dodal: »Z vso odgovornostjo zagotavljam, da bo policija še naprej izvajala vse ukrepe, da se bodo občanke in občani počutili varne.« Ključna naloga je pri tem usmerjena v preprečevanje čezmejne kriminalitete in obvladovanje sekundarnih migracij.

Središče ob Dravi

Spletno peticijo proti vzpostavitvi izpostave azilnega doma podpisalo že preko 11 tisoč uporabnikov





Več v Politika