PS DeSUS v Pomurju o trenutni politični situaciji in težavah v zdravstvu

Poslanska skupina DeSUS na delovnem obisku v Pomurju

Branko Košti, torek, 11. junij 2013 ob 20:051
Karel Erjavec in Franc Jurša

Karel Erjavec in Franc Jurša

Pomurje je v ponedeljek, 10. junija, obiskala poslanska skupina Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS). V okviru delovnega obiska so se skupaj z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem o aktualni problematiki na področju zdravstva v Republiki Sloveniji, pogovarjali s predstavniki zdravstvenih zavodov iz Pomurja, Lenarta in Spodnjega Podravja.

Popoldne se je poslancem in ministru Gantarju pridružil še predsednik stranke DeSUS in zunanji minister Karel Erjavec. V Biotermah so se sestali s predstavniki občinskih in pokrajinskih odborov DeSUS, katere so seznanili s trenutno politično situacijo v Sloveniji.

Ob zaključku obiska so Karel Erjavec, Tomaž Gantar in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, sodelovali na novinarski konferenci.

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karel Erjavec je povedal, da je vlada s sprejetimi ukrepi uspela prepričati evropsko komisijo in finančne trge, da je odločena in sposobna sama reševati težave. Izpostavil je tudi program stabilnosti, ki je bil v Bruslju pozitivno ocenjen. Poudaril je še pomen sporazuma s sindikati javnega sektorja, ki je pomemben za ohranjanje socialnega miru in pomeni prihranek 100 milijonov evrov letos in 200 milijonov evrov v naslednjem letu.

Zmanjševanje občin "misija nemogoče"
Glede pokojnin je izrazil zadovoljstvo, da se pokojnine letos ne bodo znižale in da je upokojencem zagotovljeno izplačilo letnega dodatka. Izvršni odbor stranke DeSUS je prejšnji teden sprejel sklep, da bodo zniževanju pokojnin in odvzemu letnega dodatka nasprotovali tudi v letu 2014, kar pa ne bo lahko, saj "ostali koalicijski partnerji nimajo posebnega razumevanja do upokojencev".

Dotaknil se je tudi trenutno aktualnega zmanjšanja števila občin. Po njegovem je "to trenutna misija nemogoče", saj je postopek za ukinitev občin enak, kot za ustanovitev, tega pa do lokalnih volitev prihodnje leto ne bo mogoče izpeljati. Se pa v stranki strinjajo, da je mogoče racionalizacijo v občinah doseči z zaostritvijo nekaterih pogojev v zvezi s poklicnim oz. nepoklicnim opravljanjem županske funkcije in številom zaposlenih v občinskih upravah.

"Nadaljnje zmanjševanje števila zaposlenih v zdravstvu škodljivo in nesprejemljivo"
Minister za zdravje Tomaž Gantar je spregovoril o problemih v zdravstvu, s katerimi se soočamo v Sloveniji. Ocena je, da je zdravstveni sistem na prelomni točki, ali bomo "nadaljevali pot solidarnega in dostopnega zdravstva, bodisi pot omejevanja dostopnosti pravic". To dejstvo je posledica večletnega zmanjševanja priliva v zdravstveno blagajno, ki je že močno preseglo znesek 300 milijonov evrov. Prav tako je spomnil na dejstvo, da Slovenija na prebivalca namenja enkrat manj sredstev za zdravstvo kot npr. Avstrija ali skandinavske države. Zaposlenih imamo tudi bistveno manj zdravnikov in zdravstvenega osebja v primerjavi z evropsko skupnostjo. Če bi želeli doseči povprečje ES, bi morali imeti v zdravstvu 12 tisoč več zaposlenih. Glede na to je, po besedah ministra "nadaljnje zmanjševanje števila zaposlenih v zdravstvu škodljivo in nesprejemljivo." 

Za izboljšanje razmer v zdravstvu bo treba zagotoviti dodatna sredstva in znotraj zdravstva poiskati rezerve, ki jih nekaj še je. Končal je z upanjem, da bo za zdravstvo kratkoročno uspelo zagotoviti stabilno financiranje, v doglednem času pa izvesti reforme, katerih do sedaj ni uspela izvesti nobena vlada.

pravični ponedeljek, 17. junij 2013 ob 12:06

Na tako majhnem prostoru, kot je Slovenija, je res veliko preveč občin. Nekateri funkcionarji nekdanjih KS-ov so si želeli biti župani in so pač ljudi prepričali, da bo občina tisto ta pravo, kar jim še manjka.

Da ne govorim o drugih funkcionarjih in uslužbencih, ki se jih je v tem času nekajkrat namnožilo.

Upam, da sedanja vladna koalicija, resno razmisli o tem, kakšna bo županska funkcija.

Do drugega leta, ko so volitve bi moralo to biti sprejeto.

Ena izmed glavnih sprememb bi morala biti, da je župan neprofesionalna funkcija.

Častna.

In seveda z veliko manjšimi pooblastili.

Glavno odločanje gre občinskemu svetu, ki je itak najvišji organ.

Direktorja občinske uprave postavlja občinski svet.

Direktor in uprava delajo po navodilih občinskega sveta.

Župan je protokolarna funkcija, kot sedaj predsednik republike.

Glede znižanja pokojnin.

Hmmmm, težka bo, ker enostavno ne bo denarja.

Verjetno nihče sploh ne upa razmišljati, da še komaj sedaj prihajajo na vrsto za penzijo najštevilčnejše generacije.

V Zdravstvu pa je denarja več kot dovolj.

Samo POŠTENO in GOSPODARNO je treba z denarjem delati.

Tipičen primer je ZD Ljutomer.

Iz izgube v velik dobiček.

Če bi Slovenija povsod v Zdravstvu imela take ljudi, kot je Tomi Nemec, bi nam bilo preveč lepo.

Sedaj pa se milijoni razgubljajo na vseh koncih in krajih.

Sicer lahko tudi na tem področju politika naredi konkretne korake, po vzoru ZD Ljutomer.

Če je le volja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Politika