Branko Smodiš podal poslansko pobudo v zvezi s spodbujanjem turizma

Pobudo je naslovil na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanka Stepišnika

Prlekija-on.net, petek, 28. junij 2013 ob 11:092
Branko Smodiš

Branko Smodiš

Branko Smodiš (SD), poslanec v DZ, je podal poslansko pobudo v zvezi s spodbujanjem turizma, naslovljeno na ministra za gospodarski razvoj in tehnolgijo mag. Stanka Stepišnika.

V nadaljevanju je objavljena poslanska pobuda.


POSLANSKA POBUDA

Statistični urad je 26. 6. 2013 objavil končne podatke glede prihodkov in prenočitev turistov. Na podlagi objavljenih podatkov je v aprilu 2013 za 7 % manj prihodov turistov in za 12 % manj njihovih prenočitev kot v aprilu 2012.

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo v aprilu 2013 zabeleženih okoli 221.000 prihodov turistov in okoli 560.000 njihovih prenočitev ali za 7 % manj prihodov turistov in za 12 % manj njihovih prenočitev kot v aprilu 2012. Število prihodov domačih turistov je bilo nižje za 2 %, število njihovih prenočitev pa za 6 %. Število prihodov tujih turistov je bilo nižje za 9 %, število njihovih prenočitev pa za 15 %.

Turizem predstavlja enega izmed najpomembnejših gospodarskih oziroma strateških sektorjev, ki ustvarja nova delovna mesta in izrazito pozitivno vpliva na uravnoteženi regionalni razvoj. Na to kažejo tudi podatki Statističnega urada v letu 2012, ko je bilo npr. število tujih turistov rekordno.

Vendar pa aktualni podatki kažejo, da je število prenočitev turistov z večine glavnih turističnih trgov upadlo.

Zaradi tega vas pozivam, da pripravite ukrepe, s katerim bo zaustavljen trend padanja števila turistov in padanja nočitev.

Ob tem velja izpostaviti, da država s svojimi nepremišljenimi potezami in nepotrebnim birokratskimi ovirami še dodatno škodi svojemu turizmu. Kot primer lahko navedemo zapleten postopek pridobivanja davčnih številk za tuje avtobusne prevoznike. Sicer gre za zaplet velik del krivde pripisati Ministrstvu za finance, vendar bi moralo MGRT v tem primeru reagirati hitro in učinkovito. Neverjetno je, da s takšnimi potezami odganjamo tuje turiste. Kot dolgoletni delavec v turizmu vem, kako trd je boj za vsakega turista, zato v celoti razumem jezo turističnih delavcev. Polna usta so nas obljub o novih delovnih mestih, medtem ko po drugi strani z neverjetno lahkotnostjo ogrožamo že obstoječa delovna mesta.

Gospod minister, ne morem se znebiti občutka, da turizem, kot zelo pomembno in perspektivno panogo, zanemarjamo. Zavedam se, da ste prevzeli izredno težaven resor v izredno težavnih časih. Prepričan sem, da ste predani svojemu delu in da nas vse skupaj druži želja po razvojnem preboju Slovenije. Pozivam vas, da namenite turizmu vso potrebno pozornost ter poskrbite, da bodo ukrepi na tem področju v pomoč eni izmed naših paradnih gospodarskih panog. Turistični delavci zelo dobro obvladajo svoje delo, zato naj jim bo država v prihodnje v podporo in ne v breme.

Za konec želim še enkrat izraziti svoj dvom v smiselnost delovanja agencije SPIRIT v sedanji obliki. Že ob združitvi Slovenske turistične organizacije v skupno agencijo SPIRIT, so se pojavili dvomi v smiselnost vključevanja STO, ker se postavlja vprašanje glede prioritet združene agencije. Torej ali je prioriteta institucije spodbujanje tujih investicij, tehnološki razvoj ali turizem? V koalicijski pogodbi je zapisano, da bo revidirana združitev Tehnološke agencije, JAPTIJA in STO v agencijo SPIRIT. Zaradi tega vas pozivam, da v skladu s koalicijsko pogodbo izvedete revizijo združitve, ter ob ugotovitvi zapostavljanja turizma, razmislite o ponovni ustanovitvi STO.

Branko Smodiš, poslanec


Več v Politika