Občinski redarji vas lahko ustavijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Bralko je zanimalo, od kdaj imajo občinski redarji pooblastila, da ustavljajo vozila

Prlekija-on.net, torek, 1. april 2014 ob 10:326
Občinski redarji vas lahko kaznijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Občinski redarji vas lahko kaznijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Prejšnji teden nam je bralka poslala vprašanje "od kdaj imajo občinski redarji pooblastila, da pri krožišču pri Gimnaziji ustavljajo vozila, ki ne vklopijo smernika?". O zadevi smo povprašali na Občino Ljutomer.

Olga Lukman iz Medobčinskega inšpektorata, nam je za konkreten primer pri ljutomerski gimnaziji prejšnji teden odgovorila, da je "vozilo, ki je bilo zaustavljeno pri krožišču pri Gimnaziji, bilo zaustavljeno zaradi prekrška po 33. ali 35. členu ZPrCP. Občinski redarji imajo namreč pooblastilo za opravljanje nadzora tudi nad uporabo telefona med vožnjo (35. člen ZPrCP) in uporabo varnostnega pasu (33. člen ZPrCP)."

Sicer se pa za vse informacije lahko občani obrnejo na Medobčinski inšpektorat in redarstvo, Vrazova ulica 1, Ljutomer osebno ali po telefonu 02 584 90 62.

- Zakon o občinskem redarstvu (ZORed)
- Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)

Leta 2011 je bil sprejet zakon, ki redarstvu daje večja pooblastila pri izvajanju nalog nadzora v ces­tnem prometu. Z zakonom se je redarjem omogočilo neposredno ugotavljanje prekrškov z ustavitvijo vozila. Redar tako na kraju prekrška lahko ustavi voznika, ki recimo ni pripet, uporablja mobilni telefon med vožnjo, nima zaščitne čelade, vozi po pločniku ali v enosmerni ulici vozi v napačno smer.

Uporaba varnostnega pasu vam lahko reši življenje
Je pa policija v času med 10. in 28. marcem 2014 izvajala poostrene aktivnosti nad uporabo varnostnih pasov voznikov in potnikov v cestnem prometu. Na območju PU Murska Sobota so pomurski policisti v tem času v 248 primerih izrekli globo zaradi neuporabe varnostnih pasov.

Iz statističnih podatkov za Pomurje v obdobju 2009 - 2013 pa je razvidno, da je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 10.017 oseb, pri tem je varnostni pas uporabljalo 8.036 oseb ali 80,22%. V tem obdobju je v prometnih nesrečah umrlo 17 voznikov osebnih avtomobilov, pri tem pa je varnostni pas uporabljalo le 8 voznikov. V letu 2014 (januar – marec) jih je od 312 udeležencev v prometnih nesrečah varnostni pas uporabljalo 232 ali 74,36%.

Varnostni pas je poleg drugih ali v povezavi z drugimi elementi pasivne varnosti vozila (AIR BAG) pomemben dejavnik pri preprečevanju nastanka poškodb v prometni nesreči. Splošno je znano, da uporaba varnostnih pasov na vseh sedežih v vozilu, zmanjšuje število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah za najmanj 40 odstotkov.

pravični torek, 1. april 2014 ob 12:22

To je pač eden izmed načinov, kako občine polnijo svoj proračun. Šokiran Žalosten Mislec Hjooj Hudi

Da potem županje in župani lahko delijo denar med svoje podrepnike. Šokiran Mislec Hjooj Hudi

In si z davkoplačevalskim denarjem kupujejo glasove na volitvah. Hjooj

Vloga občine in države je že davno izgubila svoj osnovni namen. Mislec

Zanimivo bi pa bilo, ko kdo ne bi ustavil, če bi se redar podal za njim na lov s tisto škatlo in RUMENIMI lučkami. Hihihi

Raja bi mislila, da se kakšnemu cestarju mudi popravljat uničene ceste. Hihihi Zloba Hahaha

Monson torek, 1. april 2014 ob 15:17

Iz Zakona o redarstvu:
– nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih;
– varovati ceste in okolje v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij;
– skrbeti za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah;
– varovati javno premoženje, naravno in kulturno dediščino;
– vzdrževati javni red in mir.

Občinski redar ima pri opravljanju nalog naslednja pooblastila:
– opozorilo;
– ustna odredba;
– ugotavljanje istovetnosti;
– varnostni pregled osebe;
– zaseg predmetov;
– zadržanje storilca prekrška in kaznivega dejanja;
– uporaba fizične sile, sredstev za vklepanje in vezanje in plinskega razpršilca.

Kje se neposredno tu najde "ustavljanje" vozila in posledično globa.... Ne vem če je to zakonito. Vsekakor se ne strinjam, da lahko vsak ki ima nek "šnelkurs" in uniformo ustavlja vozila. Ljudje, to je za zamislit se!!! Mislec

Legionar torek, 1. april 2014 ob 15:50

V obrazložitvi nikjer ne piše, da redar lahko ustavi in kaznuje voznika, ki ne vklopi smernika, vprašanje občanke, ki je omenjeno v uvodu, pa se nanaša prav na to. Piše o uporabi telefona med vožnjo, o uporabi varnostnega pasu in še o čem, nikjer pa nič o tem, ali redar-ka lahko kaznuje voznika, ki ni vklopil smernika.

Če je to res, gre po moje za še eno nepotrebno represijo nad občani in za zdravljenje manjvrednostnega kompleksa občinskih redark in redarjev, ki sedaj lahko igrajo neke kvazipolicaje in se ob robu ceste važijo z loparjem. Raje bi skrbeli za red na drugih področjih, ko so preprečevanje uničevanja javne in zasebne lastnine, za mirujoči promet in podobno. Zgleda pa, da je redarska služba z razširitvijo pooblastil dobila krila in to ne v prid, ampak v škodo občanom. Kajti obešanje na take malenkosti, kot je uporaba smernika pri izvozu iz rondoja, je v teh težkih časih čisto nepotrebna stvar.

In konec koncev, pri kontroli in sankcioniranju takih prekrškov naj raje pristojne službe najprej naredijo red pri sebi. Skorajda ne mine dan, da ne bi videl kakšnega policaja, ki telefonira za volanom v službenem avtu, pa tudi večkrat sem že doživel, da sem se skozi rondo peljal za policijskim avtom in le malokrat sem doživel, da je pri izvozu vklopil smernik. Isto je z redarji. Če ne v avtu, pa imajo tudi oni pri sprehodu skozi mesto skorajda kot po pravilu na ušesu mobilnik telefon, in že po izrazu ne obrazu je včasih moč opaziti, ali gre za službeni ali zasebni razgovor. Zasebni razgovori pa mislim da ne spadajo v službeni čas.

Redarska služba je popolna anomalija, ki bi jo bilo potrebno opraviti in naj bi občine raje zaposlovale ljudi, ki bi pomagali ostarelim, bolnik in drugače nemočnim pri vsakodnevnih opravilih po mestu, ne pa da plačujejo službo, ki izvaja dodatno represijo.

tulipan torek, 1. april 2014 ob 21:26

Jas mislim ,da je to delo policije ne pa nekoga,ki ma narete nekšne tečaje pa te želahko spremlja po cestah.Pa v končni fazi imajo dosti drugega dela,ki ga ne opravljajo naj se rajši sprehajajo po parkih in igriščih in opazujejo lastnike hišnih lublenčkov kako zavzeto pobirajo pesje dreke,ker vokolici oarkov in v samem parku sploh ni problem stopiti na drek.Takda malo začnite na tem delati ne pa ,če keri do žmigavec v krožišče ali ne.

pravični torek, 1. april 2014 ob 21:32

Legionar, kot si povedal. To ja Ploskač

Očitno je, da je redarska služba postala, kot policija, da polni proračun.

Eni občinskega, drugi državnega.

Da imajo potem občinski in državni uradniki za plače.

Očitno je redarska služba sama sebi postala namen.

Ogromno je stvari, kjer bi se res morala izvajata neka kontrola in red.

Če bi redarstvo res želelo vplivati na varnost udeležencev v prometu, potem imajo več kot dovolj dela na drugih mestih in ne v križišču ustavljati poštene državljane, ki se peljejo v trgovino in niso pripasani.

Mimogrede.

Na kar nekaj poteh, ki vodijo do šole in kjer otroci gredo zjutraj peš v šolo in popoldan iz nje, se najdejo cestni dirkači, ki vozijo daleč nad omejitvami in se ne ozirajo na nikogar okrog sebe.

Da ne omenjam nekaterih voznikov, ki zgodaj zjutraj brez veze rinejo do šole in povzročajo gnečo na že tako prepolnem prostoru pred šolo.

Dnevno se dogaja, da ženske, ki ne obvladajo velikosti vozila in v prevelikih vozilih zapeljejo dobesedno na pločnik, ko se vozili druga drugi umikata.

Otroci pa se skoraj nimajo več nikamor umakniti.

To je samo en primer, kje bi lahko redarji skrbeli za varnost ljudi.

Še več bi lahko našteval, ampak mislim, da je škoda časa, ker vemo, kako je.

Ivek četrtek, 3. april 2014 ob 21:43

Mi smo po stori navodi po naredili neke ekstra.

Ene držove mojo za red žandore, karbinjere, no šerife.

Za barabe, vohune, morilce pa kaj je še takših, mojo policaje no kriminaliste.

Mi momo nekše opčinske hlopce, gi delajo kaj jin župon reče.

Delajo pa fse kak provi policaji.

Edino sen še ne vidja opčinskih žandork, ka bi kakšo babo šlatale!

Bojati pa se jih moraš še bole kak provih, zato, ki se v mali opčini fsi poznajo.

Či poglednemo, mo zaj fsakši župan svojo policijo, ki je ne policija, lehko pa dela vse kak policija.

Što je zaj tü nor? Jas, ki ne vidin razlike met opčinskin žandoron no policajon!







Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Učenci OŠ Mala Nedelja v Rakičanu

Učenci Osnovne šole Mala Nedelja obiskali Rakičan

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 20:52
Razstava ročnih del v Veržeju

V Veržeju na ogled tradicionalna razstava ročnih del

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 14:49
Blagoslov prenovljenega križa zaobljube

Blagoslovili prenovljeni križ zaobljube

ponedeljek, 13. maj 2024 ob 07:33