Na Stari Gori so že dvajsetič poželi zlato klasje

V veščini košnje žita z ročno koso so se pomerili tudi župana Občin Sv. Jurij Anton Slana in G. Radgone Anton Kampuš ter jürjovški podžupan Andrej Kraner

Branko Košti, torek, 15. julij 2014 ob 12:111
20. Žetev zlatega klasa

20. Žetev zlatega klasa

Na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici so v nedeljo, 13. julija, pripravili jubilejno 20. Žetev zlatega klasa. Množica gledalcev v sončnem nedeljskem popoldnevu je dokaz priljubljenosti tovrstnih kulturnih in etnoloških prireditev, saj se organizatorji vsako leto potrudijo predstaviti kakšno novost.

Prireditev, prepoznavna tudi v širšem pomurskem prostoru, je nastala po vzoru tekmovanj v žetvi v Sp. Ščavnici in Polenšaku. Na teh tekmovanjih so tekmovale ekipe žanjic in koscev iz takratnega Društva kmečkih žena in deklet iz Sv. Jurija, članice društva pod vodstvom takratne predsednice Klare Gregorec pa so sklenile nekaj podobnega pripraviti tudi v domačem kraju. Zaradi obsežnosti in zahtevnosti, so k organizaciji pritegnile gasilce iz Stare Gore in KGZ Murska Sobota - enoto Kmetijske svetovalne službe G. Radgona. Po področjih delovanja je razdeljeno delo pri organizaciji in izvedbi žetve. Kmečke žene in dekleta poskrbijo za področje kulinarike, najbolj priljubljene med obiskovalci so gibanice, kvasenice in ocvirkovice, zabava, srečelov in kulturni program je v domeni gasilcev PGD Stara Gora, za izvedbo tekmovanja in obdelavo rezultatov pa skrbijo zaposleni v Kmetijsko svetovalni službi.

V nedeljo se je ob mogočni zgradbi nekdanje osnovne šole na Stari Gori, v žetvi s srpi pomerilo enajst žanjic iz Društva gospodinj Juršinci, Društvo podeželskih žena G. Radgona je sodelovalo z dvema ekipama, žele pa so seveda tudi članice domačega društva.

Sodniki, ki so ocenjevali hitrost in kvaliteto opravljenega dela, so prvo mesto prisodili Katici Petrovič iz Društva gospodinj Juršinci. Ta ekipa, za katero sta poleg zmagovalke tekmovali še Elizabeta Majerič in Marija Filipič, je zmagala tudi v ekipni konkurenci.

V žetvi s koso so se pomerile tričlanske ekipe (kosec in pobiralki) KUD Beltinci, dve ekipi DKŽ Sveti jurij ob Ščavnici, DPŽ Gornja Radgona in Drakovci - Legmec. Sodniki so prvo mesto dodelili ekipi KUD Beltinci, katero so sestavljali kosec Janez Koren, Lizika Zadravec in Lizika Tot.

V veščini košnje žita z ročno koso so se pomerili tudi župana Občin Sv. Jurij Anton Slana in G. Radgone Anton Kampuš ter jürjovški podžupan Andrej Kraner.

Po kmečki malici na njivi so požeto žito z lojtrnim vozom prepeljali do domačije Franca Belšaka, kjer je bila že pripravljena mlatilnica, katero je poganjala najnovejša pridobitev, parni stroj, narejen dalnjega leta 1886, katerega je ta neumorni zbiratelj tehnične kulturne dediščine pripeljal iz Belgije. Zatem je sledilo mletje zrnja v bližnjem mlinu na veter, iz moke pa so kmečke žene takoj spekle kruh. Tako je bila obiskovalcem v nekaj urah prikazana celotna pot žita od njive do kruha na mizi.

Nedeljsko popoldne na Stari gori je popestrila Godba na pihala Sveti Jurij, zaplesali so plesalci FS Mala Nedelja, zaigrala in zapela sta brata Kristjan in Tilen Voršič, v nadaljevanju pa so goste zabavali člani ansambla Prleški kvintet.


Več v Družabno