Druženje ljubiteljev starodobnih avtomobilov in starodobnih motornih koles

168 starodobnikov vozilo po pomurski ravnici

Branko Košti, ponedeljek, 28. julij 2014 ob 13:31
Srečanje starodobnikov na Stari Gori

Srečanje starodobnikov na Stari Gori

Leto 2014 je za  Društvo za ohranjanje tehnične kulturne in premičnedediščine Oldtimer Stara Gora, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, jubilejno, saj praznuje 10 let zelo uspešnega delovanja.

Deset let ni dolgo obdobje v delovanju nekega društva, prav gotovo pa so veliki uspehi, doseženi v tem, relativno kratkem obdobju, saj so s številnimi dejavnostmi, postali prepoznavni v Sloveniji in tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem.

Med zbiralci - lastniki starodobnih vozil in predmetov tehnične kulturne dediščine, kot tudi med tistimi, ki si te predmete le z zanimanjem in nostalgijo ogledujejo, so si pridobili sloves odličnih organizatorjev in ljubeznivih gostiteljev, zato so njihove prireditve vedno množično obiskane. Ena v nizu tovrstnih prireditev je bila že 10. Razstava starodobnih vozil. Na tradicionalnem prizorišču, ob cerkvi Sv. Duha in pod starimi lipami, je bilo v soboto, 26. julija, na ogled 168 starodobnih avtomobilov in starodobnih motornih koles, s katerimi je pripotovalo 248 udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Po uvodnih organizacijskih formalnostih in obilnem okrepčilnem zajrtku, so zahrumeli častitljivo stari motorji in popeljali svoje lastnike po cestah pomurske ravnice.

Prvi počitek motorjem so privoščili v Veržeju, kjer so si ogledali Zavod Marianum in se seznanili s številnimi dejavnostmi, katere se v njem odvijajo, nato so se zapeljali do znamenitega Babičevega mlina. Skozi obmurske vasi jih je nato pot vodila do Kovaškega muzeja na Razkrižju, zatem pa so se vrnili na obrobje Slovenskih goric, do Apartmajev JAS - MAR v Radoslavcih, kjer je lastnik apartmajev Stanko Simonič, sicer tudi sam aktiven član društva, na ogled postavil svojo bogato zbirko starodobnih kmečkih strojev in orodja.

Po vrnitvi na Staro Goro je prijalo dobro kosilo, vsi lastniki starodobnikov so prejeli spominske listine in pokale, zatem pa se, polni vtisov in prijetnih doživetij, z obljubo, da se kmalu spet zberejo v hladni senci starih lip, podali na pot domov.

Na naslednjo prireditev ne bo treba dolgo čakati, saj jo "starogorski oldtimerji" pripravljajo že v nedeljo, 10. avgusta. Takrat bodo za druženje ljubiteljev starodobnih kmetijskih traktorjev, stabilnih motorjev ter kmečkih orodij, pripravili 10. Razstavo kmetijske tehnike in sejem rabljene opreme, s predstavitvijo delovanja parne lokomobile (danfarja), parnega motorja, motorja na lesni plin in petrolej, ter štiritaktnega in dvotaktnega diselskega motorja. Z priložnostni kulturnim programom bodo obeležili tudi 10. let delovanja Društva Oldtimer Stara Gora.


Več v Družabno