Razstava starodobnih traktorjev in 10-letnica Društva Oldtimer Stara Gora

Tekmovalci so uspeli osvojiti prehodni pokal Zveze SVS

Branko Košti, ponedeljek, 11. avgust 2014 ob 13:23
Razstava starodobnih traktorjev

Razstava starodobnih traktorjev

Društvo Oldtimer iz Stare Gore je kot zaključni dogodek v letu praznovanja 10-letnice delovanja društva, pripravilo Traktorsko razstavo in razstavo ostale kmetijske mehanizacije.

Desetletno prehojeno pot Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer, takšen je uradni naziv društva, je predstavil predsednik Alojz Slekovec. Ob tem ni spregledal vloge "glavnega krivca" Franca Belšaka, kateri je s še tremi starodobnimi navdušenci, pripravil vse potrebno za ustanovni občni zbor društva, ki je potekal 14. maja 2004. Prvim sedemindvajsetim članom so se pridružili še drugi zanesenjaki in kmalu so postali eno najštevilčnejših, najbolje organiziranih in vodenih, ter najbolj aktivnih društev v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, v katero se vključujejo člani iz celotne Prlekije in tudi od drugod. Z dobrim sodelovanjem s Turističnim društvom in s Kulturnim društvom za zašito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij, so uspeli Staro Goro uvrstiti med privlačne turistične destinacije severovzhodne Slovenije.

V jubilejnem letu delovanja se je članom izpolnila dolgoletna želja, uspeli so namreč kupiti gospodarsko poslopje in zemljišče v Bolehnečicih, kjer s skromnimi sredstvi, a z ogromno prostovoljnega dela, preurejajo prostore, v katerih bodo razstavili vozila v lasti društva: dve tovorni vozili, dva traktorja, motorno kolo, dva mopeda, štiri kolesa in več drugih eksponatov, tudi dve gasilski vozili, kateri uporabljajo, sta pa v lasti njihovih članov. Člani društva, kateri s svojimi vozili tekmujejo v prvenstvu Zveze SVS, so osvojili tudi prehodni pokal SVS, kar pomeni, da so zmagali tri leta zapored.

Priznanja za uspešno desetletno prizadevanje za ohranitev tehnične kulturne dediščine, za tekmovalne uspehe in prispevek k prepoznavnosti kraja, so društvu izrekli predstavnik Zveze SVS Slavko Pislak, predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Franci Čuš in župan Anton Slana, kateri je predsedniku izročil tudi priznanje Občine Sv. Jurij.

Svojo zbirko starodobnih vozil so v nedeljo »oldtimerji« dopolnili s pomembno pridobitvijo – gasilskim vozilom OPEL – BLITZ, letnik 1967, katero so v fazi restavriranja opremili z motorno brizgalno ILO še bolj častitljive starosti, izdelano daljnega leta 1934. Lastništvo nad vozilom si delijo s svojim članom Borisom Lebarjem, kateri je vozilo kupil od PGD Stročja vas in ga predal društvu v restavriranje in uporabo.

Poleg številnih starodobnih traktorjev, katere je, kot tudi restavrirano gasilsko vozilo, blagoslovil farni župnik Boštjan Ošlaj, so bili na ogled številni motorji, ki za svoje delovanje uporabljajo različne energente: bencin, nafto, petrolej, lesni plin (holzgas), katerih delovanje so lastniki tudi prikazali. Največ zanimanja sta pritegnila parna lokomobila ali DANFAR iz leta 1886, lastnika Franca Belšaka in stroj za izdelavo opeke latnika Jožefa Korošaka iz Kraljevcev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje