Slike in skulpture Manfreda Sonnenberga

Zanimiva razstava nemškega umetnika v Methansovi hiši

Filip Matko, petek, 12. september 2014 ob 08:33
Razstava Manfreda Sonnenberga

Razstava Manfreda Sonnenberga

V Methansovi hiši na Zgornjem Dražen Vrhu, ki je istočasno galerija in muzej, je do 2. decembra letos na ogled zanimiva razstava likovnih del, 19 slik - akrilov na platnu ter 14 skulptur - kipov iz kamna, nemškega umetnika Manfreda Sonnenberga.

Akademski slikar Manfred Sonnenberg se je rodil leta 1940 v nemškem Hannovru, se šolal na obrtni grafični šoli v rojstnem kraju, nato pa študiral na Grafični akademiji v Stuttgartu. Poučeval je v Berlinu in Wiesbadnu, od leta 1983 pa živi in ustvarja kot svobodni umetnik. Večino časa preživi v sosednji Avstriji, kjer si je uredil domačijo na eni zmed večjih kmetij, ima pa kupljeno domačijo tudi v Sloveniji.

V preddverju Methansove hiše je na ogled ena izmed slik, akrilov na platnu, ter tri skulpture. V pritličnih prostorih, kjer je galerijski prostor, je razstavljenih kar 13 slik, akrilov na platnu. Lastnik Methansove hiše, kamnosek Leopold Methans, je kletne prostore preuredil za razstavišče in tam je na ogled 11 skulptur, kipov v kamnu. V prvem nadstropju Methansove hiše pa je na ogled stalna etnografska zbirka.

Ob otvoritvi njegove razstave v Methansovi hiši, 22. avgusta letos, sta se številnemu občinstvu tedaj predstavila tudi dva filmska kluba: Film in video klub iz avstrijske Lipnice (Leibnitz), ki ga vodi Peter Zink ter Film in video klub Maribor, ki mu predseduje Herman Novak. Avstrijci so predstavili kratke videofilme svojih članov: Gerharda Puchlerja, Karla Fante, Petra Marxa, Evansa Lasta in Petra Zinka, kakor tudi Mariborčani: Franca Perneka, Rudija Jakla, Valterja Kvara, Günterja Simmerla, Marjana Voduška, Francija Kopiča, Smiljana Pušenjaka in Hermana Novaka.


Več v Kultura in izobraževanje