Pri Sv. Juriju ob Ščavnici je tekmovalo 181 ekip mladih gasilk in gasilcev

PGD Sovjak je že drugič zapored organiziralo Državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pionirje, mladince in gasilske pripravnike

Branko Košti, nedelja, 14. september 2014 ob 16:19
Gasilsko tekmovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Gasilsko tekmovanje pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V odlični organizaciji PGD Sovjak, se je pri Sv. Juriju ob Ščavnici, v soboto, 13. septembra, odvilo 17. Državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pionirje in mladince in 14. Državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pripravnike.

Slabo vreme ni preprečilo množične udeležbe mladih gasilk in gasilcev na tekmovanju, saj gasilci vedno znova dokazujejo, da so sposobni opravljati svoje humano poslanstvo tudi v najtežjih razmerah. Medtem, ko so njihovi starejši tovariši na skoraj celotnem območju države, reševali premoženje in ljudi, ki so jih ogrožale poplave, so mladi pri Sv. Juriju dokazovali svoje znanje in pripravljenost, da bodo lahko kmalu dostojno nadomestili svoje starejše vzornike.

Kar 181 tričlanskih ekip z mentorji in številnimi spremljevalci, se je zbralo na igrišču pri OŠ Sv. Jurij. Pred startom na progo, so morali pionirji in mladinci opraviti »Vajo z vedrovko« ekipe gasilcev pripravnikov pa vajo »Postavitev orodja«. Po opravljenih vajah so se podali na start, kjer so minuto pred startom prejeli kontrolni list in karto terena, pomagali pa so si lahko tudi s kompasom. Zatem so krenili na dva, tri in pet km dolge proge, odvisno od kategorije. Najti so morali, pionirji štiri, mladinci in pripravniki pa šest kontrolnih točk, na katerih so sodniki preverjali njihovo poznavanje topografskih znakov, vezanje vozlov, hitro zvijanje cevi, spajanje cevi na trojak in poznavanje orodja in naprav za gašenje.

Da Gasilska zveza Slovenije kot krovna gasilska organizacija, preko regijskih in občinskih zvez ter seveda prostovoljnih društev, posveča veliko pozornost pridobivanju in vzgoji mladih kadrov, potrjuje tudi udeležba najvišjega vodstva GZ Slovenije na sobotnem tekmovanju. Mlade gasilce, mentorje, spremljevalce in organizatorje so pozdravili: predsednik GZS Jošt Jakša, podpredsednik GZS Milan Antolin, predsednik Mladinskega sveta GZS Uroš Leskovar, častni poveljnik GZS Matjaž Klarič, v imenu domačinov pa župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, vodja Vrtca Sonček Vera Mihalič, predsednik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Klemenčič, namestnik poveljnika GZ Sv. Jurij ob Ščavnici David Močnik in predsednik organizatorjev PGD Sovjak Ivan Fras.

PGD Sovjak je skupaj z lokalno skupnostjo, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, PGD iz GZ Sv. Jurij ob Ščavnici, društvi ter številnimi podporniki, tekmovanje izvedlo že drugo leto zapored. Za tekmovalce in spremljevalce so pripravili tudi bogat spremljevalni program, s katerimi so gostom predstavili svoj kraj. Omogočili so ogled KUS, Oljarne Kocbek, mlina na veter, muzeja in cerkve na Stari Gori, ogled s slamo krite hiše Golnarjevih v Sovjaku in sprehod okrog Blaguškega jezera, pripravili pa so tudi animacije za otroke.

Rezultati tekmovanja:

Pionirji:
  1. mesto PGD Pristava pri Mestinju, GZ Šmarje pri Jelšah
  2. mesto PGD Lokovica, GZ Šaleške doline
  3. mesto PGD Šmarjeta, GZ Novo mesto
Pionirke:
  1. mesto PGD Pristava pri Mestinju, PGD Šmarje pri Jelšah
  2. mesto PGD Črnomelj, GZ Črnomelj
  3. mesto PGD Gorje-Poče-Trebenče, GZ Cerkno
Mladinci:
  1. mesto PGD Lokovica, GZ Šaleške doline
  2. mesto PGD Rova, GZ Domžale
  3. mesto PGD Imeno, GZ Šmarje pri Jelšah
Mladinke:
  1. mesto PGD Sovjak 2, GZ Sveti Jurij ob Ščavnici
  2. mesto PGD Sovjak 1, GZ Sveti Jurij ob Ščavnici
  3. mesto: PGD Ivanje selo, GZ Cerknica
Pripravniki:
  1. mesto PGD Blatna Brezovica, GZ Vrhnika
  2. mesto PGD Sovjak, GZ Sveti Jurij ob Ščavnici
  3. mesto PGD Kristan vrh, GZ Šmarje pri Jelšah
Pripravnice:
  1. mesto PGD Trboje, GZ Kokra
  2. mesto PGD Račeva, GZ Škofja Loka
  3. mesto PGD Andraž nad Polzelo, GZ Žalec


Več v Kultura in izobraževanje