Izdana brošura Analiza rezultatov ankete med mladimi

Namen ankete je bil, ugotoviti kakšen je položaj mladih v lokalni skupnosti in v kolikšni meri se mladi vključujejo v dogajanja v občini ter pridobiti vpogled v stanje o potrebah, vlogi in položaju mladih

MCP-PC NVO, ponedeljek, 15. september 2014 ob 12:31
Analiza rezultatov ankete med mladimi

Analiza rezultatov ankete med mladimi

Predstavniki Mladinskega sveta Ljutomer so se udeležili že pred meseci načrtovanega zaključnega delovnega srečanja pri ljutomerski županji ob izdaji brošure Analiza rezultatov ankete med mladimi. Anketa je bila v lanskem letu dostopna na večih spletnih straneh, izdelana analiza pa predstavlja rezultate te ankete in s tem stanje na področju mladine v občini Ljutomer.

Publikacija ima kataloški zapis izdanega s strani Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana, lektorirala jo je Sara Žibrat, grafično oblikoval Luka Sternad, obsežno delo pa na prostovoljni podlagi pripravila Nina Stegmüller, programsko-projektna voditeljica pri MSL in MCP-PC NVO. Publikacija je na voljo v fizični obliki na Občini Ljutomer in sedežu Mladinskega sveta Ljutomer na Spodnjem Kamenščaku, v elektronski obliki pa tudi tukaj. Srečna usoda je hotela, da je prav na dan omenjenega srečanja avtorica analize na Univerzi v Mariboru uspešno zagovarjala svojo magistrsko nalogo ter postala magistrica psihologije. Kljub temu se je še pravočasno udeležila občinskega delovnega posveta. Županja, mag. Olga Karba je že pred začetkom razgovora samoiniciativno »novopečeni« prleški magistrici posvetila lepo pozornost, ji kot prva čestitala in ji podarila tudi lično rožico. Nedvomno lepa gesta, ki bo vsem prisotnim, še posebej dobitnici, ostala še dolgo v spominu.

Na pogovoru je bilo poudarjeno, da imajo gasilske organizacije širom ljutomerske lokalne skupnosti velik pomen za mlade. Namreč skorajda ni kraja, kjer ne bi bilo gasilskega doma. In v teh domovih najdejo svoje prostore za delovanje organizirana in neorganizirana mladina, okrog gasilskih domov pa so tudi igrišča, ki še dodatno popestrijo koristno preživljanje prostega časa mladih v vsakem posameznem kraju posebej. Na sedežu Mladinskega centra Prlekije in MSL je organizirana možnost udejstvovanja v najrazličnejših dejavnostih vsak delavnik od 7. do 23. ure kot tudi ob sobotah od 15. do 23. ure in to za vso mladino iz Prlekije kot tudi za medgeneracijsko druženje nasploh. Veliko je tudi angažiranja mladih v drugih društvih različnih vsebin delovanja, mladi so uspešno vključeni v rekreativna in športna udejstvovanja, uspešne pa so tudi civilne pobude mladih na različnih področjih.

Na predlog MSL je županja za namen priprave analize stanja na področju mladine imenovala Odbor za analizo stanja na predmetnem področju v sestavi: Janez Vencelj, podžupan, predsednik; Nina Stegmüller, predstavnica MSL, podpredsednica; Tomislav Zrinski, direktor občinske uprave, član; Nina Sunčič, predstavnica MSL, članica in Karmen Lah, višja svetovalka v občinski upravi, članica. Sama spletna anketa je potekala od 30. oktobra do 31. decembra 2013. Pristop do ankete je bil omogočen preko povezave s spletne strani Občine Ljutomer, portala MSL, portala Mladinskega centra Prlekije-PC NVO, prlekija-on.net, klopotec.net, mc-prlekije.si, Facebooka, ravno tako je bilo izdanih in distribuiranih 100 plakatov ter 500 letakov.

Namen ankete je bil, ugotoviti kakšen je položaj mladih v lokalni skupnosti in v kolikšni meri se mladi vključujejo v dogajanja v občini ter pridobiti vpogled v stanje o potrebah, vlogi in položaju mladih. Predvsem je avtorje zanimalo, kakšno je obstoječo stanje in kaj bi se lahko storilo, da bi bili mladi v občini bolj zadovoljni. Z anketo pridobljeni podatki bodo temelj za pripravo lokalne strategije razvoja za mlade za daljšo časovno obdobje 2015-2023.

Raziskava, katere analiza se predstavlja, nudi vpogled v stanje na področju potreb in želja mladih, hkrati pa odslikava že obstoječe stanje mladine na območju občine Ljutomer. Potrebe in predlogi mladih, ki so zapisani v analizi, so ključnega pomena za pripravo ustrezne strategije.

Mladi si v splošnem želijo predvsem obveščanja in informiranja na različnih področjih njihovega življenja. Iz rezultatov je razvidno, da se mladi počutijo neupoštevane, kar je povezano tudi s samo nemotiviranostjo pri aktivnem vključevanju v delovanje občine in nespremljanje sprejetih odločitev. Visok odstotek vključenosti mladih v različne organizacije je dobra osnova za nadgradnjo njihovega sodelovanja pri sooblikovanju družbenopolitičnih procesov.

Glede zaposljivosti je potrebno razmisliti o možnostih zaposlovanja mladih in jih tudi o tem informirati, mnogi mladi namreč niso optimistični glede prihodnosti v občini. Koristno bi jim bilo prikazati možnosti, ki obstajajo, ter jih spodbujati k izkoriščanju le-teh ter inovativnosti, saj v nasprotnem primeru lahko pride do še povečanega izseljevanja izobraženih tja, kjer bodo našli zaposlitev in po njihovem mnenju večje podporno okolje.

Na področju mladine in za mlade v celokupnem pogledu je bilo tudi v minulem obdobju v lokalni skupnosti že mnogo narejenega, nekatere dejavnosti so se celo okrepile. Marsikaj zaradi neinformiranja, trenutnega nezainteresirana in/ali drugih vzrokov sicer ni opazno in vidno. Pa vendar obstaja, živi in deluje. Kakorkoli že, s pričujočo Analizo je prebit led glede tovrstnega razmišljanja in načrtnega delovanja na predmetnem področju ter v nadaljnjih potezah, vključno s pripravo osnutka dolgoročne Strategije razvoja mladinskih struktur v ljutomerski lokalni skupnosti in nato poznejšo temeljito, obsežno razpravo vključno s sprejemom na seji občinskega sveta. V tej Strategiji pa se bo med drugim tudi nazorno ugotavljalo kaj že obstaja in kaj ne. Torej o čem ni točnih informacij – pa vendar živi. Že zdaj nosilci izvedbe vse zainteresirane akterje vabijo k tvornemu nadaljnjemu sodelovanju.


Več v Kultura in izobraževanje