Turizem je ključ razvoja!

Prlekija-on.net, sobota, 27. september 2014 ob 12:0816
Niko Miholič

Niko Miholič

Drage občanke, dragi občani!

Glede na dejstvo, da letos že četrtič gremo na volišča, verjamem da imate dovolj najrazličnejših neuresničljivih obljub ali ponavljajočih se floskul, ki vam jih dajejo tako državni, kot lokalni politiki. Poleg evropskih, državnih so sedaj na vrsti še lokalne volitve.
Na izbiro imamo vrsto že znanih imen, ki se potegujejo za občinske svetnike ter tudi mnogo novih in prav tako dva županska kandidata. Želim si in verjamem, da bodo volivci dodelili še drugi mandat trenutni županji Olgi Karba, saj se je pod njenim županovanjem v zadnjih štirih letih delalo uspešno. Županja je uresničila večino obljub, danih izpred štirih let, poleg tega pa je realiziranih še mnogo dodatnih projektov, ki niti niso bili načrtovani. Uspeh je torej zagotovljen tudi vnaprej!

Tokrat se prvič sam potegujem za svetnika, in sicer na Neodvisni listi Olge Karba. Zastavil sem si cilj, da poleg svoje službe v Ljutomeru, naslednja štiri leta nastopim še kot občinski svetnik in s svojim znanjem vrnem Ljutomeru tisto, kar mi je Ljutomer dal. Rad bi deloval v korist Občine Ljutomer in za dobrobit občank in občanov.

Ne želim prodajati obljub o tem, kako bomo pospeševali razvoj gospodarstva in zaposlovanja, če slednjih ne morem podkrepiti s konkretnimi ukrepi, kot to počne večina kandidatov. Ne želim ponujati vsesplošnih političnih gesel, ki nimajo nobene oprijemljive osnove. Ne, ponudil vam bom konkreten predlog na področju turizma. O stanju turizma sem pisal že pred časom, a tokrat bom bolj konkreten.

Verjetno ste se vozili po avstrijski Štajerski in sami opazili, da je logo Steiermark, kot turistična blagovna znamka vsepovsod prisotna. Enako bi morali imeti v Prlekiji. Ljutomerčani smo v preteklosti marsikaj zavrnili, sedaj je čas da to spremenimo! Primer dobre prakse je Bad Radgersburg – nekdaj zaspano mesto, danes živo in z urejeno turistično infrastrukturo. Prlekija turistov praktično nima, pa še tiste, ki jih imamo, ne vemo usmerjati, saj so prepuščeni zgolj posameznim ponudnikom.

V primeru izvolitve se bom zavzemal za razvoj turizma v Prlekiji. Predlagam sedem konkretnih ukrepov za katere verjamem, da bodo obrodili sadove:
  1. Oblikovanje blagovne znamke »PRLEKIJA« – priprava grafične podobe, umestitev znamke na vse promocijske materiale in označbe na terenu po vzoru blagovne znamke Steiermark (www.steiermark.com/en).
  2. Izdelava e-portala oz. internetne strani blagovne znamke PRLEKIJA, kjer bodo prostor našli vsi ponudniki kulinaričnih, športnih, kulturnih in drugh turističnih storitev. Prav tako bi bile na spletnih straneh na voljo vse informacije o dogodkih in aktivnostih v Občini Ljutomer (npr. društveni dogodki, občinske znamenitosti, kolesarske poti, itn.). Zastavljen bo cilj, da preko ciljnega oglaševanja stran dnevno obišče najmanj 2.000 domačin in tujih obiskovalcev.
  3. Izdelava Facebook strani Prlekija v angleškem in slovenskem jeziku in uporaba oglaševalskih metod po vzoru uspešnih Facebook strani, kot npr. »Love Croatia«.
  4. Priprava načrta reorganizacije financ namenjenih za turizem in preusmeritev v moderno oglaševanje. Denar namenjen za sejme in ostale aktivnosti na terenu, ki vključujejo manj ljudi, se preusmeri v digitalno oglaševanje, ki je danes ugodneje in zajame najširši krog ljudi.
  5. Organizacija svetovalne službe znotraj LTO za pomoč društvom in podjetjem, ki so del turistične ponudbe na porodčju marketinga, organizacije dogodkov in vsebine.
  6. Razdelitev turizma v Prlekiji na sklope – športni, kulinarični, kulturni in družinski turizem.
  7. Razširitev blagovne znamke »PRLEKIJA« na širše območje Prlekije in povabilo vsem ostalim sosednjim občinam k sodelovanju. Več nas bo, širša bo ponudba in posledično več denarja za oglaševanje.
Menim, da so ti ukrepi dovolj konkretni za nadaljnji razvoj turizma in zagotavljanje večjega obiska Prlekije s strani domačih in tujih turistov. Verjamem, da se bo v teh ukrepih našlo veliko ponudnikov turističnih storitev, saj se dobro zavedajo, da sami ne zmorejo uspešno delovati npr. na področju marketinga, a skupaj pod eno znamko in s pomočjo lokalne skupnosti nam lahko uspe in vsak ponudnik bo imel od tega oprijemljivo korist.

V politično tekmo se spuščam s konkretnim programom, saj verjamem, da lahko s tem programom uspemo. Razvoj turizma vleče za seboj voz ostalih gospodarskih segmentov in posledično vrača vložke v turizem v obliki davkov lokalne skupnosti, ki so odvisna od potrošnje ljudi in prihodkov podjetij. Turizem slednje zagotavlja.

Zato vas pozivam, da v nedeljo, 5.10.2014 obkrožite številko 8 (Niko Miholič) na Neodvisni listi Olge Karba. Prav tako obkrožite mag. Olgo Karba za županjo – brez nje in njenega posluha za omenjene predloge bo le-te težko realizirati.

Hvala za zaupanje,
Niko Miholič

Naročnik članka je Niko Miholič


Več v Politika