Jubilejno 15. kožühaje koruze na Cvenu

Medgeneracijsko kožühaje na Grüntu na Cvenu

Jože Žerdin, torek, 30. september 2014 ob 23:17
15. kožühaje koruze na Cvenu

15. kožühaje koruze na Cvenu

Leta 2000 so na Cvenu ustanovili Turistično društvo Cven z namenom, da bi ohranili vse vaške stare navade, opravila in običaje, kamor nedvomno tudi sodi vsakoletno jesensko kožühaje koruze na stari način. To kmečko opravilo na Cvenu ohranjajo in negujejo že 15 let.

Letošnje jubilejno je bilo v soboto, 20. septembra na Grüntu, katero upravlja Turistično društvo Cven. Prav vse etnološke prireditve in običaje se namreč odvijajo na prireditvenem prostoru na Grüntu. Tako so člani društva na stari način prikazali ročno trganje koruze, katero so potem naložili na lesen voz in ga pripeljali na prireditveni prostor, kjer so nato skupaj z mladimi prikazali ročno kožühanje, oziroma ličkanje na kmečki način. Ob kmečkem vozu se je zbralo veliko članov društva, mladih in ostalih obiskovalcev, ki so se poskusili v tem kmečkem opravilu in spoznali kanček nekdanjega kmečkega opravila na vasi. V Prlekiji je bilo takih opravil pred mnogimi leti še veliko, a čas je naredil svoje in vse je šlo v pozabo, le člani TD Cven so svetel primer na tem področju, ko prikažejo stara kmečka opravila in običaje.

Ko so koruzo zličkali so le-to spletli in obesili na sveži zrak, ko bodo iz sušene koruze zmleli v bližnjem mlinu dišečo koruzno moko. Članice društva pa bodo iz te dišeče moke potem v krušni peči na Grüntu spekle koruzne pogače. Kot ponavadi so tud letos na šaljivi način ob koncu kožühanja koruze opravili še koruzno poroko. Pri poroki je bil prisoten domači vaški matičar Drašek, ki je »koruznega ženina in nevesto« poročil. Sicer pa je bila ta koruzna poroka v veljavi le 24 ur. Vse niti, da je letošnje jubilejno kožühanje uspelo, sta povezovala predsednik društva Janko Horvat in gospodar Grünta Milan Košnik. Kmečki praznik pa je bil še povezan s kulinarično razstavo, kjer so bile na ogled postavljene prleške jedi, med njimi tudi jedi iz koruze, krapci, postržnjače in kvasenice.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno