Ta konec tedna intenziven nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola

V okviru nacionalne kampanje »0,0 šofer – trezna odločitev« od 17. do 19. oktobra 2014 ponovno potekajo intenzivnejše aktivnosti z namenom zmanjšanja števila prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola in drog

Prlekija-on.net, petek, 17. oktober 2014 ob 11:28
Bodi odgovoren. Vozi trezen.

Bodi odgovoren. Vozi trezen.

Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, so.p. je uspel na javnem razpisu Ministrstva za zdravje s svojim dvoletnim projektom: "Alkohol, SOS", ki so ga pričeli izvajati v lanskem letu. Aktivno se tako tudi vključujejo v nacionalno kampanijo "0,0 šofer – trezna odločitev" ter pozivajo k sodelovanju posameznike in druge organizacije v pokrajini ob Muri in Dravi.

V okviru nacionalne kampanje "0,0 šofer – trezna odločitev" od 17. do 19. oktobra 2014 ponovno potekajo intenzivnejše aktivnosti z namenom zmanjšanja števila prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola in drog. Cilj je ničelna toleranca do alkohola v prometu. Vsak, ki sede za volan, se mora zavedati, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj, in to spoštovati, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih.

Ministrstvo za zdravje v okviru uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022 koordinira kampanjo "00 šofer – trezna odločitev".  V kampanji poleg Ministrstva za zdravje sodelujejo Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.

S kampanjo "0,0 šofer – trezna odločitev" se je država, skupaj s stroko in nevladnimi organizacijami, tudi letos zavezala, da bo z različnimi ukrepi prispevala k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Podroben načrt ukrepov je predstavljen v priloženem Akcijskem načrtu.

Strokovne institucije in nevladne organizacije bodo v tem času ponovno združile moči in okrepile aktivnosti za osveščanje voznikov o škodljivosti vožnje pod vplivom alkohola. Poleg preventivnih aktivnosti bo potekal tudi intenziven nadzor Policije nad vožnjo pod vplivom alkohola, pristojni inšpektorati pa bodo izvajali nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola pri organizatorjih javnih prireditev, lastnikih gostinskih lokalov ter trgovcih. Še posebej bo poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola pri prodaji in ponujanju alkoholnih pijač opitim in mladoletnim. V delovnih organizacijah bodo inšpektorji opravljali nadzor nad prepovedjo dela pod vplivom alkohola in drog ter prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola na delovnem mestu.

Kontinuirano in dolgoročno spodbujanje odgovornejšega ravnanja vseh udeležencev v prometu s to in drugimi sorodnimi kampanjami prinaša spodbudne rezultate, saj se toleranca udeležencev v prometu do vožnje pod vplivom alkohola znižuje. V prometu je vse manj alkoholiziranih udeležencev, saj podatki policije kažejo, da se je od leta 2001 do 2013 ta odstotek zmanjšal iz 20% na manj kot 4%. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na slovenskih cestah, ki je bil v zadnjih trinajstih letih najvišji leta 2008 (13%), se od leta 2009 dalje giblje okrog 10%. Znižal se je tudi delež alkoholiziranih voznikov, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladno - poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi na cestah v naseljih in v njihovi bližini (regionalne in lokalne povezave). Najpogosteje je alkohol sovzrok skupaj s hitrostjo in nepravilno smerjo ali stranjo vožnje. Po vrsti udeležencev so v prometnih nesrečah najpogostejše udeleženi vozniki osebnih vozil. Najbolj problematični so redni uživalci alkohola, pri katerih je kontrola vedenja znižana, in uživalci, ki spadajo v starostno skupino med 24 in 34 let.

Na osnovi podatkov ugotavljamo, da se vse več ljudi zaveda, da alkoholizirani udeleženci v prometu predstavljajo grožnjo varnosti in podpirajo stroge ukrepe za povečanje varnosti v cestnem prometu, ki omejujejo vožnjo pod vplivom alkohola. To daje upati, da je ničelna toleranca do alkohola v prometu uresničljiv cilj, in pomeni spodbudo za nadaljnje delo na tem področju. Pomembno je k temu zagotovo prispeval tudi nacionalni program, s katerim je zagotovljena kontinuirana dejavnost na tem področju in usklajeno delovanje vseh deležnikov za zmanjševanje tveganega pitja v povezavi z vožnjo. V novembru in decembru bosta v okviru kampanje izvedeni še dve podobni akciji, mnoge aktivnosti pa se odvijajo vse leto.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje