Na 26. Kongresu združenja CISOR, sodelovali tudi častniki ljutomerskega združenja

26. Kongres združenja CISOR je potekal v Sloveniji

Prlekija-on.net, sobota, 18. oktober 2014 ob 12:13
26. Kongres združenja CISOR

26. Kongres združenja CISOR

Minuli konec tedna je v Sloveniji potekal 26. Kongres mednarodnega združenja podčastnikov rezervne sestave (CISOR), kar je prvi kongres CISOR-ja pod predsedovanjem Slovenije za obdobje dveh let in sicer v letu 2014 in 2015. Predsedujoči tej organizaciji je eden od podpredsednikov Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), višji praporščak Tomaž Lavtižar. V pripravi in na samem kongresu je sodelovalo tudi Območno združenje slovenskih častnikov iz Ljutomera – OZSČ Ljutomer.

Na kongresu je bilo prisotno 12 podpredsednikov iz držav članic. To so Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Poljska, Španija, Švica, Nizozemska in Slovenija. Skupaj se je kongresa udeležilo 50 podčastnikov iz 18 držav sveta članic zveze NATA, kot gost se je udeležila kongresa tudi predstavnica podčastniške organizacije iz Albanije. Z glasovanjem vseh članic sta bili sprejeti v CISOR kot opazovalca nacionalno združenje podčastnikov rezervne sestave držav Albanije in Bolgarije.

Predsedovanje, ki ga je letos prevzela Slovenija, traja sicer 2 leti, pred nami pa sta združenju predsedovali Španija v letih 2010 in 2011, v letih 2012 in 2013 pa Francija.

Udeležencem tridnevnega kongresa so poleg uradnega dela pripravili tudi dodatni program. V protokolarnih prostorih pri stari trti je udeležence sprejel župan Maribora dr. Andrej Fištravec, obiskali so Gornjo Radgono, kjer so jim prikazali tudi dogodke v osamosvojitveni vojni, gosti pa so se sprehodili tudi preko Mure in bili gosti župana iz Radkesburga.

V organizaciji kongresa in na samem sprejemu gostov je sodeloval tudi član OZSČ Ljutomer, praporščak višji štabni vodnik (VŠV) Marjan Carovič.


Več v Kultura in izobraževanje