Spominska slovesnost na Kapelskem vrhu

Komemoracija tudi v Radencih, pri spomeniku talcem

Filip Matko, petek, 24. oktober 2014 ob 21:05
Spominska slovesnost

Spominska slovesnost

Iz Občine Radenci je življenje v letih 1941 – 1945 za boljši jutri darovalo 39 posameznic in posameznikov, od tega jih je 13 padlo kot partizanov, 26 pa jih je bilo ustreljenih kot talcev. Njim v spomin je bil leta 1954 postavljen spomenik na Kapelskem vrhu z geslom: »Vsi tihi mrtvi vsepovsod trohnite – a bolj kot sonce mlado v nas živite!«

Pri tem spomeniku je Krajevno združenje borcev za vrednote NOB Radenci pripravilo spominsko komemoracijo v petek, 24. oktobra, ob 11. uri. V kulturnem programu so nastopili učenke in učenci Osnovne šole Kapela (Iris Benkovič, Zala Kosi, Maja Tivadar Vrečič, Nika Vrhovnik in Maja Žnidarič) ter Osnovne šole Radenci (Taja Berič, Deja Lesjak, Rene Klement in Eva Pešti), slovesni nagovor pa je imel podpredsednik Krajevnega združenja borcev za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar. K spomeniku se je položilo venec, cvetje in prižgalo sveče, del udeležencev spominske slovesnosti na Kapelskem vrhu pa se je podal še k spomeniku talcem v Radencih.

Leta 2008 je Krajevno združenje borcev za vrednote NOB Radenci na koncu Finžgarjeve ulice, ob robu gozdička, postavilo spominsko obeležje trem ustreljenim talcem, po pridobljenih podatkih pa letos izpisalo tudi dvoje imen. Dvema domačinoma (Martinu Holcu in Martinu Glavaču) in enemu italijanskemu vojaku-ujetniku so s streli končali življenje pripadniki enote SS aprila leta 1945. Tudi ob tem obeležju se je položilo cvetje ter prižgalo sveče.


Več v Kultura in izobraževanje