Gasilci iz Borecev ponosni na stari 60-letni gasilski dom

Največji čar doma je bil v tem, da so gasilci iz vrha stolpa opazovali požare

Jože Žerdin, petek, 5. december 2014 ob 14:02
Gasilski dom v Borecih

Gasilski dom v Borecih

Čeprav je občina Križevci pri Ljutomeru skupaj z gasilskimi društvi in Gasilsko zvezo Križevci pred leti obnovila domala večino vaško-gasilskih domov in to s pomočjo evropskih sredstev, je ostal kot trajen spomin na nekdanje gasilske čase stari gasilski dom v Borecih, ki je pravi biser nekdanje arhitekturne gradnje gasilskih domov v Prlekiji.

Stari gasilski dom v Borecih je bil sicer zgrajen pred 60 leti in sicer ob pomoči podjetja Tondach Boreci. To je bil drugi gasilski dom za gasilsko društvo Boreci, ki je v njem v začetku imelo orodišče, staro ročno brizgalno s konjsko vprego, pozneje pa so gasilci s pomočjo podjetja Tondach kupili motorno brizgalno. Tisti čas sta v vasi Boreci delovali kar dve gasilski društvi in sicer PGD Boreci in industrijsko gasilsko društvo Opekarna Boreci, ki sta si delili skupne gasilske prostore. S časoma so se gasilci iz vasi Boreci odločili in zgradili nov gasilski dom, ki je sedaj že tretji v dolgoletni zgodovini gasilskega društva Boreci.

Posebnost starega gasilskega doma v Borecih je v tem, da ima okoli 20 metrov visok stolp v katerem so gasilci po vajah, tekmovanjih ali požarih sušili gasilske cevi. Z vrha gasilskega stolpa pa so gasilci opazovali požare, poplave in druge nesreče, ki so se zgodile v vasi Boreci in njeni okolici. Gasilci iz Borecev imajo, kot pravijo lepe spomine na stari gasilski dom, a danes nanj gledajo z nostalgijo ter obujajo spomine. Čeprav stoji na »trdnih gasilskih temeljih« in sameva, si gasilci želijo, da bi ga ohranili in začasno obnovili, kot trajen gasilski spomenik na nekdanje čase.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje